De centrale bank van Rusland heeft het belangrijkste rentetarief van het land verhoogd van 9,5 naar 10,5 procent. Dat maakte de bank bekend. Met de maatregel hoopt de bank onder meer de vrije val van de roebel te breken.

Rusland kampt met de gevolgen van de dalende olieprijs en de westerse sancties. Daardoor verloor de roebel dit jaar al circa 40 procent aan waarde.

Vorige week kondigde president Vladimir Poetin nog harde maatregelen aan om de munt te ondersteunen en speculanten af te schrikken. Hij beloofde onder meer dat hij Russen die geld dat ze in het buitenland hebben geparkeerd weer terugbrengen naar Rusland, ongemoeid laat.

Vorige week verkocht de centrale bank voor bijna 3 miljard dollar aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen. Ook werd het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta verlaagd, waarmee er meer evenwicht moest komen tussen vraag en aanbod op de valutamarkt.

De renteverhoging sorteerde op korte termijn niet het gewenste effect. Kort na de bekendmaking van de maatregel daalde de roebel opnieuw naar een historisch dieptepunt, mogelijk omdat in de markt rekening werd gehouden met een grotere verhoging. (Belga/NS)

De centrale bank van Rusland heeft het belangrijkste rentetarief van het land verhoogd van 9,5 naar 10,5 procent. Dat maakte de bank bekend. Met de maatregel hoopt de bank onder meer de vrije val van de roebel te breken.Rusland kampt met de gevolgen van de dalende olieprijs en de westerse sancties. Daardoor verloor de roebel dit jaar al circa 40 procent aan waarde. Vorige week kondigde president Vladimir Poetin nog harde maatregelen aan om de munt te ondersteunen en speculanten af te schrikken. Hij beloofde onder meer dat hij Russen die geld dat ze in het buitenland hebben geparkeerd weer terugbrengen naar Rusland, ongemoeid laat. Vorige week verkocht de centrale bank voor bijna 3 miljard dollar aan buitenlandse valuta om de waarde van de roebel te steunen. Ook werd het minimumtarief voor leningen in vreemde valuta verlaagd, waarmee er meer evenwicht moest komen tussen vraag en aanbod op de valutamarkt. De renteverhoging sorteerde op korte termijn niet het gewenste effect. Kort na de bekendmaking van de maatregel daalde de roebel opnieuw naar een historisch dieptepunt, mogelijk omdat in de markt rekening werd gehouden met een grotere verhoging. (Belga/NS)