Tien jaar na China heeft Rusland woensdag als laatste economische grootmacht aansluiting gevonden bij de WTO. Het lidmaatschap bindt de Russen aan de handelsregels die gelden binnen de organisatie, wat de toegang van de Europese producenten en dienstverleners tot het land zou moeten vergemakkelijken.

Rusland is de op twee na belangrijkste handelspartner van Europa. In 2011 voerden de Europeanen nog voor 108,4 miljard euro aan auto's, medicijnen, auto-onderdelen en andere producten uit.

Door de daling van de Russische invoerrechten met gemiddeld 10 tot 7,8 procent zouden de Europeanen 2,5 miljard euro per jaar besparen en 3,9 miljard euro extra kunnen uitvoeren.

Rusland zou door zijn lidmaatschap dan weer makkelijker olie en gas kunnen uitvoeren.

Het nieuwe WTO-lid moet voortaan wel douaneprocedures, technische normen, regels over intellectuele eigendomsrechten en sanitaire en gezondheidsnormen aanpassen aan de WTO-regels. Op die manier zouden corruptie, bureaucratische obstakels of willekeur Europese zakenlui in theorie minder moeilijkheden ondervinden op de 'gecompliceerde' Russische markt.

Volgens Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht kan de WTO-toetreding van één van haar belangrijkste handelspartners de Europese economie wat zuurstof bieden. Zo zou de export vanuit Europa met bijna vier miljard euro per jaar kunnen toenemen. (BO/Belga)

Tien jaar na China heeft Rusland woensdag als laatste economische grootmacht aansluiting gevonden bij de WTO. Het lidmaatschap bindt de Russen aan de handelsregels die gelden binnen de organisatie, wat de toegang van de Europese producenten en dienstverleners tot het land zou moeten vergemakkelijken. Rusland is de op twee na belangrijkste handelspartner van Europa. In 2011 voerden de Europeanen nog voor 108,4 miljard euro aan auto's, medicijnen, auto-onderdelen en andere producten uit. Door de daling van de Russische invoerrechten met gemiddeld 10 tot 7,8 procent zouden de Europeanen 2,5 miljard euro per jaar besparen en 3,9 miljard euro extra kunnen uitvoeren. Rusland zou door zijn lidmaatschap dan weer makkelijker olie en gas kunnen uitvoeren. Het nieuwe WTO-lid moet voortaan wel douaneprocedures, technische normen, regels over intellectuele eigendomsrechten en sanitaire en gezondheidsnormen aanpassen aan de WTO-regels. Op die manier zouden corruptie, bureaucratische obstakels of willekeur Europese zakenlui in theorie minder moeilijkheden ondervinden op de 'gecompliceerde' Russische markt. Volgens Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht kan de WTO-toetreding van één van haar belangrijkste handelspartners de Europese economie wat zuurstof bieden. Zo zou de export vanuit Europa met bijna vier miljard euro per jaar kunnen toenemen. (BO/Belga)