De aanhoudend lage olieprijzen baren het rijke Saoedi-Arabië zorgen, want de inkomsten van het land kwamen vorig jaar voor 70 procent uit het zwarte goud. Met de kelderende olieprijzen van het afgelopen jaar heeft de goedkope olie negatieve economische gevolgen, waardoor de Saoedi's een plan ontvouwen waarmee ze snel minder afhankelijk van olie willen worden. In 2015 boekte het land al een recordbegrotingstekort van 98 miljard dollar.

Concreet willen de Saoedi's een welvaartsfonds ter waarde van 2.000 miljard dollar op poten zetten, het grootste ter wereld. De Saoedische prins Mohammed bin Salman beloofde daarbij nadrukkelijk zijn land minder afhankelijk te maken van oliecenten. Het koninkrijk lanceerde daarom maandag zijn plan 'Visie 2030", een langetermijnplan voor de Saoedische economie.

In dat kader gaat het land ook een deel, minder dan 5 procent, van het staatsoliebedrijf Aramco verkopen op de beurs. Het bedrijf zal bovendien diversifiëren, aldus de Saoedische prins. (Belga/BO)

De aanhoudend lage olieprijzen baren het rijke Saoedi-Arabië zorgen, want de inkomsten van het land kwamen vorig jaar voor 70 procent uit het zwarte goud. Met de kelderende olieprijzen van het afgelopen jaar heeft de goedkope olie negatieve economische gevolgen, waardoor de Saoedi's een plan ontvouwen waarmee ze snel minder afhankelijk van olie willen worden. In 2015 boekte het land al een recordbegrotingstekort van 98 miljard dollar.Concreet willen de Saoedi's een welvaartsfonds ter waarde van 2.000 miljard dollar op poten zetten, het grootste ter wereld. De Saoedische prins Mohammed bin Salman beloofde daarbij nadrukkelijk zijn land minder afhankelijk te maken van oliecenten. Het koninkrijk lanceerde daarom maandag zijn plan 'Visie 2030", een langetermijnplan voor de Saoedische economie. In dat kader gaat het land ook een deel, minder dan 5 procent, van het staatsoliebedrijf Aramco verkopen op de beurs. Het bedrijf zal bovendien diversifiëren, aldus de Saoedische prins. (Belga/BO)