Volgens de Franstalige krant Le Soir zijn de sociale partners het eens over de invoering van een variabele rente op nieuwe groepsverzekeringen voor een aanvullend pensioen.

Er is al langer discussie over het wettelijk gegarandeerde rendement op groepsverzekeringen (3,25 procent op werkgeversstortingen en 3,75 procent op werknemersstortingen), ook bekend als de tweede pijler van het pensioen. Door de lage rentevoeten noemen de verzekeraars het wettelijk gegarandeerde rendement al langer onhoudbaar.

Na jaren van discussies zou er nu een akkoord zijn tussen de sociale partners. Daarbij wordt de deur geopend voor een kleine revolutie in België, namelijk variabele rentevoeten op nieuwe contracten.

Eerder had minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine al laten verstaan dat hij zich kon vinden in een variabel systeem voor nieuwe contracten, op voorwaarde dat engagementen uit het verleden zouden nagekomen worden.

Volgens ACV-secretaris Anne Léonard kan er evenwel geen sprake van zijn dat de dat de rente op aanvullende pensioenen volledig variabel wordt.

"Een volledig variabel rendement kan voor ons geen oplossing zijn. Werknemers verwachten toch, als ze in de tweede pijler stappen, dat ze een berekening kunnen maken van een minimaal te verwachten rendement. Een berekening bovenop een vast rendement kan eventueel wel", aldus Léonard.

Dinsdag 22 september is nieuw overleg gepland. Vakbondsvrouw Léonard denkt niet dat een akkoord dan al mogelijk is. (Belga/BO)

Volgens de Franstalige krant Le Soir zijn de sociale partners het eens over de invoering van een variabele rente op nieuwe groepsverzekeringen voor een aanvullend pensioen. Er is al langer discussie over het wettelijk gegarandeerde rendement op groepsverzekeringen (3,25 procent op werkgeversstortingen en 3,75 procent op werknemersstortingen), ook bekend als de tweede pijler van het pensioen. Door de lage rentevoeten noemen de verzekeraars het wettelijk gegarandeerde rendement al langer onhoudbaar. Na jaren van discussies zou er nu een akkoord zijn tussen de sociale partners. Daarbij wordt de deur geopend voor een kleine revolutie in België, namelijk variabele rentevoeten op nieuwe contracten.Eerder had minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine al laten verstaan dat hij zich kon vinden in een variabel systeem voor nieuwe contracten, op voorwaarde dat engagementen uit het verleden zouden nagekomen worden. Volgens ACV-secretaris Anne Léonard kan er evenwel geen sprake van zijn dat de dat de rente op aanvullende pensioenen volledig variabel wordt. "Een volledig variabel rendement kan voor ons geen oplossing zijn. Werknemers verwachten toch, als ze in de tweede pijler stappen, dat ze een berekening kunnen maken van een minimaal te verwachten rendement. Een berekening bovenop een vast rendement kan eventueel wel", aldus Léonard. Dinsdag 22 september is nieuw overleg gepland. Vakbondsvrouw Léonard denkt niet dat een akkoord dan al mogelijk is. (Belga/BO)