Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het zware besparingsprogramma dat de Grieken kregen opgelegd na de financiële crisis in 2009? Zo luidt de vraag waar een onderzoekscommissie binnen het Griekse parlement een antwoord op wil.

De onderzoekscommissie was een belofte aan het volk, liet een woordvoerder van de linkse regeringspartij Syriza dinsdagavond tijdens een Griekse televisie-uitzending optekenen.

Bronnen binnen de regering bevestigen woensdag dat de commissie volgende week bijeen zal komen.

Het is duidelijk dat de huidige regering-Tsipras in het verleden wil graven

om de oorzaken van de Griekse neergang te ontdekken. Het onderzoek zal zich namelijk toespitsen op de regeerperiode van de socialistische premier Giorgis Papandreou (2009-2011), de overgangsregering onder de partijloze premier Lucas Papademos (2011-2012) en de conservatieve-socialistische coalitie onder het premierschap van Antonis Samaras (juni 2012-januari 2015).

De oppositie wil dat ook de regeringen voor 2009, die het land naar de crisis hebben geleid, bij het onderzoek worden betrokken.

Niet iedereen is opgezet met de pogingen van Tsipras om de verantwoordelijken uit het verleden aan te wijzen. Met name de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia ziet in het voorstel een afleidingsmanoeuvre van de linkse premier Alexis Tsipras. "De regering geeft het volk spelen omdat ze de mensen geen brood kan geven", luidde hun verklaring. (Belga/BO)

Wie draagt de verantwoordelijkheid voor het zware besparingsprogramma dat de Grieken kregen opgelegd na de financiële crisis in 2009? Zo luidt de vraag waar een onderzoekscommissie binnen het Griekse parlement een antwoord op wil. De onderzoekscommissie was een belofte aan het volk, liet een woordvoerder van de linkse regeringspartij Syriza dinsdagavond tijdens een Griekse televisie-uitzending optekenen. Bronnen binnen de regering bevestigen woensdag dat de commissie volgende week bijeen zal komen.Het is duidelijk dat de huidige regering-Tsipras in het verleden wil graven om de oorzaken van de Griekse neergang te ontdekken. Het onderzoek zal zich namelijk toespitsen op de regeerperiode van de socialistische premier Giorgis Papandreou (2009-2011), de overgangsregering onder de partijloze premier Lucas Papademos (2011-2012) en de conservatieve-socialistische coalitie onder het premierschap van Antonis Samaras (juni 2012-januari 2015). De oppositie wil dat ook de regeringen voor 2009, die het land naar de crisis hebben geleid, bij het onderzoek worden betrokken.Niet iedereen is opgezet met de pogingen van Tsipras om de verantwoordelijken uit het verleden aan te wijzen. Met name de conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia ziet in het voorstel een afleidingsmanoeuvre van de linkse premier Alexis Tsipras. "De regering geeft het volk spelen omdat ze de mensen geen brood kan geven", luidde hun verklaring. (Belga/BO)