De Europese Commissie verwacht dat het begrotingstekort van België de komende jaren netjes onder de drempel van 3 procent - zoals het hoort - zal uitkomen.

Dit jaar stevent de regering af op een tekort van 2,7 procent, volgend jaar zou dat 2,6 procent zijn, en in 2017 2,3 procent.

Voorts stelt de Commissie vast dat de private consumptie in ons land ondanks de inperking van de salarisgroei toch overeind blijft, doordat consumenten minder lijken te sparen.

Maar de toenemende inflatie zal uiteindelijk toch een impact hebben, vermoedt de Commissie. De consumptie zou daardoor in 2016 maar groeien met 0,7 procent, tegen 2 procent dit jaar. Als de lonen in 2017 weer stijgen, zal de consumptie volgen.

Wat de economische groei betreft, mikt de Commissie voor ons land voor 2017 op een toename van het bbp met met 1,7 procent. Dit en volgend jaar zou de bbp-groei telkens 1,3 procent bedragen. (Belga/BO)

De Europese Commissie verwacht dat het begrotingstekort van België de komende jaren netjes onder de drempel van 3 procent - zoals het hoort - zal uitkomen. Dit jaar stevent de regering af op een tekort van 2,7 procent, volgend jaar zou dat 2,6 procent zijn, en in 2017 2,3 procent. Voorts stelt de Commissie vast dat de private consumptie in ons land ondanks de inperking van de salarisgroei toch overeind blijft, doordat consumenten minder lijken te sparen. Maar de toenemende inflatie zal uiteindelijk toch een impact hebben, vermoedt de Commissie. De consumptie zou daardoor in 2016 maar groeien met 0,7 procent, tegen 2 procent dit jaar. Als de lonen in 2017 weer stijgen, zal de consumptie volgen. Wat de economische groei betreft, mikt de Commissie voor ons land voor 2017 op een toename van het bbp met met 1,7 procent. Dit en volgend jaar zou de bbp-groei telkens 1,3 procent bedragen. (Belga/BO)