"Ik wil de afvalindustrie ombouwen tot materialenindustrie. Vlaanderen is koploper voor selectief ophalen en verwerken van afval. Ik wil dat we verder gaan en de omslag maken naar duurzaam materialenbeheer. We moeten nog meer delen van afgedankte producten recycleren en gebruiken als grondstof voor nieuwe producten."

De politica wil producenten niet alleen verplichten hun goederen terug te nemen, maar bij de ontmanteling eisen dat ze er een bepaald percentage van in nieuwe grondstoffen omzetten. "Dat is af te dwingen via het verlenen van vergunningen en door middel van contracten met de sectoren, die in subsidies en sancties voorzien. Het gebeurt al in de automobielsector, die meer dan 85 procent recycleert."

Indien Europa draalt, zal Vlaanderen op zijn eentje doorzetten. "Op het ogenblik dat Europa dan beslist, zullen wij al nieuwe recyclageprocedés hebben uitgedacht, die we kunnen exporteren. Onze recyclagetechnologie wordt ons economisch voordeel."
Recyclagecertificaten in het leven roepen naar analogie met de groenestroomcertificaten, ligt op de tekentafels. "De producent die 100 procent recycleert, kan zijn certificaten verkopen aan een collega die zijn productie wil handhaven, maar materialen gebruikt waarvan hij minder kan hergebruiken."

BV/LUH

Het volledige interview met minister Schauvliege leest u in Trends van deze week

"Ik wil de afvalindustrie ombouwen tot materialenindustrie. Vlaanderen is koploper voor selectief ophalen en verwerken van afval. Ik wil dat we verder gaan en de omslag maken naar duurzaam materialenbeheer. We moeten nog meer delen van afgedankte producten recycleren en gebruiken als grondstof voor nieuwe producten." De politica wil producenten niet alleen verplichten hun goederen terug te nemen, maar bij de ontmanteling eisen dat ze er een bepaald percentage van in nieuwe grondstoffen omzetten. "Dat is af te dwingen via het verlenen van vergunningen en door middel van contracten met de sectoren, die in subsidies en sancties voorzien. Het gebeurt al in de automobielsector, die meer dan 85 procent recycleert." Indien Europa draalt, zal Vlaanderen op zijn eentje doorzetten. "Op het ogenblik dat Europa dan beslist, zullen wij al nieuwe recyclageprocedés hebben uitgedacht, die we kunnen exporteren. Onze recyclagetechnologie wordt ons economisch voordeel." Recyclagecertificaten in het leven roepen naar analogie met de groenestroomcertificaten, ligt op de tekentafels. "De producent die 100 procent recycleert, kan zijn certificaten verkopen aan een collega die zijn productie wil handhaven, maar materialen gebruikt waarvan hij minder kan hergebruiken." BV/LUH Het volledige interview met minister Schauvliege leest u in Trends van deze week