Duitsland hangt voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsproductie af van bruinkoolcentrales. Toch kan het land, dat de grootste producent is van bruinkool, ook zonder, zegt Agora Energiewende in een nieuw rapport. Duitsland zou in zo'n scenario niet afhankelijk zijn van de invoer van elektriciteit, het moet alleen de uitvoer verminderen, stelt de denktank. Zelfs op extreem koude of windstille dagen kan het dan zonder bruinkoolcentrales.

Regeringsvorming

De bruinkoolcentrales zijn een delicaat thema in de Duitse regeringsvorming. Aan de onderhandelingstafel zitten de CDU/CSU van uittredend bondskanselier Merkel, de liberale FDP en de Groenen. De FDP wil de bruinkoolcentrales openhouden, de Groenen zien ze liever dicht.

Duitsland zet al enkele jaren volop in op duurzame energie, de zogeheten Energiewende. Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool.

Bruinkool is een fossiele brandstof die aan steenkool verwant is. Bij de verbranding van de delfstof komt veel CO2 vrij.

Duitsland hangt voor ongeveer een kwart van zijn elektriciteitsproductie af van bruinkoolcentrales. Toch kan het land, dat de grootste producent is van bruinkool, ook zonder, zegt Agora Energiewende in een nieuw rapport. Duitsland zou in zo'n scenario niet afhankelijk zijn van de invoer van elektriciteit, het moet alleen de uitvoer verminderen, stelt de denktank. Zelfs op extreem koude of windstille dagen kan het dan zonder bruinkoolcentrales.De bruinkoolcentrales zijn een delicaat thema in de Duitse regeringsvorming. Aan de onderhandelingstafel zitten de CDU/CSU van uittredend bondskanselier Merkel, de liberale FDP en de Groenen. De FDP wil de bruinkoolcentrales openhouden, de Groenen zien ze liever dicht.Duitsland zet al enkele jaren volop in op duurzame energie, de zogeheten Energiewende. Omdat het land zijn kerncentrales versneld wil sluiten, heeft het zijn bruinkoolcentrales nog zeker tot 2040 nodig, zeggen voorstanders van bruinkool.Bruinkool is een fossiele brandstof die aan steenkool verwant is. Bij de verbranding van de delfstof komt veel CO2 vrij.