De Spaanse premier Mariano Rajoy liet vrijdag tijdens een persconferentie duidelijk zijn bedenkingen blijken over de maatregelen - of aankondigingen daartoe - die de ECB (Europese Centrale Bank) donderdag wereldkundig maakte.

"Ik wil de precieze omvang van de maatregelen van de ECB kennen en weten of ze adequaat zijn", aldus Rajoy. Later zou dan een beslissing worden genomen in het algemeen belang van de Spanjaarden.

Donderdag liet ECB-voorzitter Mario Draghi in een toelichting verstaan dat het in de eerste plaats aan de betrokken landen zelf is om de crisis aan te pakken.

Pas daarna zou de kraan van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF kunnen worden opengedraaid. Maar het EFSF-fonds kan pas in werking treden als de landen zelf om hulp vragen. Of Spanje die stap zal zetten, blijft onduidelijk.

Draghi vroeg donderdag meer politieke moed van de leiders uit de eurozone. Rajoy kaatst nu op zijn beurt de bal terug die Draghi donderdag in het kamp van de euroleiders wierp.

Rajoy ziet wel enkele positieve elementen in de verklaringen van Draghi. Zo noemde de ECB-voorzitter de renteverschillen in de eurozone onaanvaardbaar, en liet Draghi zijn bereidheid blijken eventueel op te treden op de secundaire markt.

Rajoy benadrukte voorts dat zijn regering niet afwijkt van de aangekondigde hervormingen, zoals onder meer een btw- verhoging vanaf september en een knipbeurt voor de werkloosheidsvergoedingen. Aan de pensioenen zou in 2013 niet worden geraakt. (Belga/BO)

De Spaanse premier Mariano Rajoy liet vrijdag tijdens een persconferentie duidelijk zijn bedenkingen blijken over de maatregelen - of aankondigingen daartoe - die de ECB (Europese Centrale Bank) donderdag wereldkundig maakte."Ik wil de precieze omvang van de maatregelen van de ECB kennen en weten of ze adequaat zijn", aldus Rajoy. Later zou dan een beslissing worden genomen in het algemeen belang van de Spanjaarden.Donderdag liet ECB-voorzitter Mario Draghi in een toelichting verstaan dat het in de eerste plaats aan de betrokken landen zelf is om de crisis aan te pakken. Pas daarna zou de kraan van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF kunnen worden opengedraaid. Maar het EFSF-fonds kan pas in werking treden als de landen zelf om hulp vragen. Of Spanje die stap zal zetten, blijft onduidelijk. Draghi vroeg donderdag meer politieke moed van de leiders uit de eurozone. Rajoy kaatst nu op zijn beurt de bal terug die Draghi donderdag in het kamp van de euroleiders wierp. Rajoy ziet wel enkele positieve elementen in de verklaringen van Draghi. Zo noemde de ECB-voorzitter de renteverschillen in de eurozone onaanvaardbaar, en liet Draghi zijn bereidheid blijken eventueel op te treden op de secundaire markt.Rajoy benadrukte voorts dat zijn regering niet afwijkt van de aangekondigde hervormingen, zoals onder meer een btw- verhoging vanaf september en een knipbeurt voor de werkloosheidsvergoedingen. Aan de pensioenen zou in 2013 niet worden geraakt. (Belga/BO)