Onze energiemarkt is te afhankelijk van buitenlandse bedrijven, wat zorgt voor een jaarlijkse factuur van 1,8 miljard euro. Dat heeft Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de VUB, berekend, schrijft De Morgen.

Nationaal energiefonds

Op langere termijn wordt België "een investeringsslaafje", waarschuwt hij. Eerst en vooral is er de invoer van stroom uit het buitenland, goed voor 362 miljoen euro per jaar. Daarbij komt de import van de brandstoffen voor kool- en gascentrales, jaarlijks 678 miljoen euro. En dan zijn er de investeringsinkomsten. Energiebedrijven zoals GDF Suez en Nuon gaan met een aanzienlijke som aan de haal, goed voor 760 miljoen euro per jaar. De 10 miljard euro aan olie en gas die ons land jaarlijks importeert voor onze auto's, industrie en het verwarmen van onze huizen, wordt niet meegeteld.

Holslag vraagt om meer uit te gaan van eigen kracht. Bijvoorbeeld door meer te investeren in windmolenparken voor onze kust. Hij wil een nationaal energiefonds oprichten, waar elke Belg voor 200 euro per jaar aandeelhouder van kan worden. (Belga/WB)

Onze energiemarkt is te afhankelijk van buitenlandse bedrijven, wat zorgt voor een jaarlijkse factuur van 1,8 miljard euro. Dat heeft Jonathan Holslag, professor internationale politiek aan de VUB, berekend, schrijft De Morgen.Op langere termijn wordt België "een investeringsslaafje", waarschuwt hij. Eerst en vooral is er de invoer van stroom uit het buitenland, goed voor 362 miljoen euro per jaar. Daarbij komt de import van de brandstoffen voor kool- en gascentrales, jaarlijks 678 miljoen euro. En dan zijn er de investeringsinkomsten. Energiebedrijven zoals GDF Suez en Nuon gaan met een aanzienlijke som aan de haal, goed voor 760 miljoen euro per jaar. De 10 miljard euro aan olie en gas die ons land jaarlijks importeert voor onze auto's, industrie en het verwarmen van onze huizen, wordt niet meegeteld. Holslag vraagt om meer uit te gaan van eigen kracht. Bijvoorbeeld door meer te investeren in windmolenparken voor onze kust. Hij wil een nationaal energiefonds oprichten, waar elke Belg voor 200 euro per jaar aandeelhouder van kan worden. (Belga/WB)