Prof. Crijns: “Innovatiebeleid betekent keuzes maken”

© belga

De Belgische economie moet dringend de stap zetten van productiviteit naar innovatie. Maar dan moet het beleid keuzes maken en de middelen concentreren op bepaalde sectoren of bedrijfstakken, zegt Vlerick-professor Hans Crijns in een interview met Trends.

Hans Crijns staat als professor aan het hoofd van het Impulscentrum Groeimanagement voor Middelgrote Ondernemingen van de Vlerick Leuven Gent Management School.

Hij begeleidde vele Vlaamse kmo’s bij hun start en groei, en is een autoriteit in familiebedrijven en ondernemerschap. In Trends maakt hij een analyse van de ondernemerszin in België. Hij wijst erop dat het beleid nooit zoveel aandacht besteedde aan ondernemers en innovatie als vandaag, “en toch lijkt het weinig zoden aan de dijk te zetten.”

Op korte termijn is Crijns pessimistisch over de toekomst van Vlaanderen als ondernemende en welvarende regio: “We hebben de kans gemist om zaken te veranderen. Het momentum voor hervormingen is lang voorbij. We moeten uitkijken of onze economie komt in een negatieve spiraal terecht. Daarom is het essentieel dat we snel de stap zetten van een productiviteits- en efficiëntiegedreven naar een innovatiegedreven economie.”

Maar dan moeten er niet langer algemene ondersteunende maatregelen genomen worden, vindt Crijns: “Als je een innovatiebeleid wilt voeren, kun je niet op alle paarden tegelijk wedden. Dan denk ik dat je beter focust op bepaalde sectoren of industrietakken, en daar de middelen voor vrijmaakt. Vlaanderen op de wereldkaart zetten, is een zinloze betrachting. Maar je kunt misschien wel de Vlaamse biotechnologie op de wereldkaart zetten. We moeten kiezen, zoals een boer die voor zijn veld staat en het gewas kiest dat hem het snelst het meeste opbrengt.”

Het volledige interview met Prof. Hans Crijns is te lezen in Trends van 13 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content