Nadat de verkoop van het staatsaardgasbedrijf DEPA is mislukt, rekenen de trojka (EU-ECB en IMF) en dus ook de regering in Athene op beduidend minder inkomsten uit de door die trojka opgelegde privatiseringen dan voor dit jaar was gehoopt. Het agentschap AMNA meldde dat het vooropgezette privatiseringsdoel is teruggeschroefd van 2,6 miljard naar 1,6 miljard euro.

De chef van het Griekse privatiseringsfonds TAIPED, Stelios Stavridis, kondigde een nieuwe aanbesteding voor DEPA aan. De verkoop van het staatsbedrijf, een van de belangrijkste privatiseringsprojecten van
het nu al enkele jaren met een enorme financiële, economische en sociale crisis worstelende Euroland aan het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom was begin juni verrassenderwijs niet doorgegaan.

15.000 ontslagen

Intussen onderhandelen Athene en de trojka druk verder over het aantal ambtenaren dat nog ontslagen moet worden opdat Griekenland in aanmerking komt voor een nieuwe "hulptranche" van 8,1 miljard euro uit
het noodfonds.

Volgens de krant Eleftherotypia eist het IMF dat 15.000 mensen aan de deur worden gezet, en wil de ter zake bevoegde Griekse minister niet verder gaan dan 6.256 ontslagen (bij de publieke omroep, in het onderwijs en bij gemeenteambtenaren). Volgens de Europese Commissie is Athene geen deadline met voorwaarden opgelegd. (Belga/AVE)

Nadat de verkoop van het staatsaardgasbedrijf DEPA is mislukt, rekenen de trojka (EU-ECB en IMF) en dus ook de regering in Athene op beduidend minder inkomsten uit de door die trojka opgelegde privatiseringen dan voor dit jaar was gehoopt. Het agentschap AMNA meldde dat het vooropgezette privatiseringsdoel is teruggeschroefd van 2,6 miljard naar 1,6 miljard euro. De chef van het Griekse privatiseringsfonds TAIPED, Stelios Stavridis, kondigde een nieuwe aanbesteding voor DEPA aan. De verkoop van het staatsbedrijf, een van de belangrijkste privatiseringsprojecten van het nu al enkele jaren met een enorme financiële, economische en sociale crisis worstelende Euroland aan het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom was begin juni verrassenderwijs niet doorgegaan. 15.000 ontslagenIntussen onderhandelen Athene en de trojka druk verder over het aantal ambtenaren dat nog ontslagen moet worden opdat Griekenland in aanmerking komt voor een nieuwe "hulptranche" van 8,1 miljard euro uit het noodfonds. Volgens de krant Eleftherotypia eist het IMF dat 15.000 mensen aan de deur worden gezet, en wil de ter zake bevoegde Griekse minister niet verder gaan dan 6.256 ontslagen (bij de publieke omroep, in het onderwijs en bij gemeenteambtenaren). Volgens de Europese Commissie is Athene geen deadline met voorwaarden opgelegd. (Belga/AVE)