Het bereikte principeakkoord omvat het geplande resolutiemechanisme en bijbehorend fonds voor falende banken, melden bronnen nabij de onderhandelingen.

De bankenunie is de nieuwe architectuur voor het beheer van de Europese financiële sector. De Europese Centrale Bank maakt zich al langer op voor haar nieuwe rol als toezichthouder, maar over het resolutiemechanisme en bijbehorend fonds voor kapseizende banken zaten lidstaten en parlement nog niet op één lijn.

Concreet moet het mechanisme, dat in eerste instantie voor de eurozone zal gelden, verhinderen dat bij bankfalingen de Europese belastingbetaler opnieuw het gelag moet betalen. Het moet er er ook voor zorgen dat banken in heel korte tijd - bijvoorbeeld een weekend - ontmanteld, geherstructureerd of verkocht kunnen worden.

Na een marathonvergadering van zestien uur blijkt nu een principeakkoord gevonden, melden ingewijden. De onderhandelaars van het parlement zullen dat eerst aftoetsen met hun fracties, alvorens ze meer details kwijt willen, luidt het. (Belga/Bloomberg/BO)

Het bereikte principeakkoord omvat het geplande resolutiemechanisme en bijbehorend fonds voor falende banken, melden bronnen nabij de onderhandelingen. De bankenunie is de nieuwe architectuur voor het beheer van de Europese financiële sector. De Europese Centrale Bank maakt zich al langer op voor haar nieuwe rol als toezichthouder, maar over het resolutiemechanisme en bijbehorend fonds voor kapseizende banken zaten lidstaten en parlement nog niet op één lijn. Concreet moet het mechanisme, dat in eerste instantie voor de eurozone zal gelden, verhinderen dat bij bankfalingen de Europese belastingbetaler opnieuw het gelag moet betalen. Het moet er er ook voor zorgen dat banken in heel korte tijd - bijvoorbeeld een weekend - ontmanteld, geherstructureerd of verkocht kunnen worden. Na een marathonvergadering van zestien uur blijkt nu een principeakkoord gevonden, melden ingewijden. De onderhandelaars van het parlement zullen dat eerst aftoetsen met hun fracties, alvorens ze meer details kwijt willen, luidt het. (Belga/Bloomberg/BO)