In een interview met enkele Russische media zei Xi dat het Chinese bbp in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,4 procent groeide - met binnenlandse consumptie als belangrijkste motor - en dat ook de werkgelegenheid erop vooruitging.

Volgens hem heeft het land voldoende vaardigheden en het vertrouwen om met alle risico's en uitdagingen om te gaan. De laatste tijd komen er signalen dat de economie van China te lijden heeft onder de handelsvete met de Verenigde Staten.

Het interview verscheen ook in de krant People's Daily, de officieuze spreekbuis van de Chinese regering. Xi begint woensdag aan zijn driedaagse bezoek aan Rusland, op uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin.

'Wereldhandel valt stil'

Intussen voorspelt het Nederlandse Economisch Bureau van ING in een rapport dat 2019 het slechtste jaar wordt voor de wereldhandel sinds het uitbreken van de financiële crisis ruim tien jaar geleden. De experten gaan dit jaar in doorsnee uit van een groei van de mondiale handel van 0,2 procent. Volgend jaar is sprake van een aantrekkende groei van 2,2 procent.

ING schetste in totaal drie scenario's. In het slechtste geval, waarbij de handelsoorlog in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verder oploopt, lukt het de landen niet om handelsakkoorden tot stand te brengen. Ook tussen de VS en de EU en de VS en Japan blijven in dit draaiboek verdragen uit.

Ook komen er meer importheffingen bij en de bestaande heffingen blijven langer in stand waardoor de schade van de handelsoorlog langer aanhoudt. In dit geval komt de groei van de wereldhandel volgend jaar volgens ING niet hoger uit dan 0,6 procent.

In het meest positieve scenario volgen akkoorden zich in rap tempo op. Uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar staan er handtekeningen onder de deals. De verhogingen van de importtarieven worden in dit geval snel teruggedraaid. Dat geeft vooral volgend jaar een impuls aan de wereldhandel die dan met 2,7 procent zal toenemen. Zelfs dan blijft de groei achter bij het gemiddelde van 2,9 procent in de voorbije vijf jaar.

In een interview met enkele Russische media zei Xi dat het Chinese bbp in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,4 procent groeide - met binnenlandse consumptie als belangrijkste motor - en dat ook de werkgelegenheid erop vooruitging. Volgens hem heeft het land voldoende vaardigheden en het vertrouwen om met alle risico's en uitdagingen om te gaan. De laatste tijd komen er signalen dat de economie van China te lijden heeft onder de handelsvete met de Verenigde Staten. Het interview verscheen ook in de krant People's Daily, de officieuze spreekbuis van de Chinese regering. Xi begint woensdag aan zijn driedaagse bezoek aan Rusland, op uitnodiging van de Russische president Vladimir Poetin.Intussen voorspelt het Nederlandse Economisch Bureau van ING in een rapport dat 2019 het slechtste jaar wordt voor de wereldhandel sinds het uitbreken van de financiële crisis ruim tien jaar geleden. De experten gaan dit jaar in doorsnee uit van een groei van de mondiale handel van 0,2 procent. Volgend jaar is sprake van een aantrekkende groei van 2,2 procent. ING schetste in totaal drie scenario's. In het slechtste geval, waarbij de handelsoorlog in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen verder oploopt, lukt het de landen niet om handelsakkoorden tot stand te brengen. Ook tussen de VS en de EU en de VS en Japan blijven in dit draaiboek verdragen uit. Ook komen er meer importheffingen bij en de bestaande heffingen blijven langer in stand waardoor de schade van de handelsoorlog langer aanhoudt. In dit geval komt de groei van de wereldhandel volgend jaar volgens ING niet hoger uit dan 0,6 procent. In het meest positieve scenario volgen akkoorden zich in rap tempo op. Uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar staan er handtekeningen onder de deals. De verhogingen van de importtarieven worden in dit geval snel teruggedraaid. Dat geeft vooral volgend jaar een impuls aan de wereldhandel die dan met 2,7 procent zal toenemen. Zelfs dan blijft de groei achter bij het gemiddelde van 2,9 procent in de voorbije vijf jaar.