Vanavond - donderdagavond - zitten de leiders van de grootste eurolanden en de Europese instellingen samen om zich te beraden over de toekomst van het noodlijdende Griekenland. Dat gebeurt in de marge van de Europese top. Maar België werd niet uitgenodigd vanavond, en dat zint de premier niet.

'Geen mandaat'

"Ik heb geen mandaat gegeven aan Frankrijk en Duitsland om in mijn naam te onderhandelen. Dit is niet aanvaardbaar", liet de Belgische premier bij zijn aankomst op de Europese top optekenen.

"Ik ben kwaad. Dit is een slechte methode", luidde het.

De eerste minister neemt het niet dat het beraad over de Griekse financiële problemen in besloten kring wordt gehouden en andere eurolanden aan de zijlijn blijven. Hij wees erop dat ook België voor zeven miljard euro is blootgesteld aan Griekenland. "Er is een sterke solidariteit, maar dat betekent ook dat landen die betrokken zijn mee rond de tafel moeten kunnen zitten."

Tusk

De Griekse regering heeft geld nodig, en de tijd dringt. Op aandringen van de Griekse premier Alexis Tsipras wordt de situatie op het hoogste politieke niveau besproken.

Voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, besliste om het dossier al te bespreken in de marge van de vergadering, met een beperkt aantal sleutelspelers: de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Francois Hollande, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, ECB-voorzitter Mario Draghi en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Volgens Tusk zijn informele consultaties op dit moment de beste optie. "Mijn intuïtie zegt me dat een discussie op het niveau van de Europese Raad een beetje te heet zou kunnen zijn", stelde Tusk, die naar eigen zeggen een politieke confrontatie over de Griekse problemen wil vermijden. Tusk verzekerde dat er donderdagavond geen beslissingen worden genomen. (Belga/BO)