Portugal "zal geen last zijn" voor de geldschieters. "Ik zal alles doen om iedereen die vanuit het buitenland naar ons kijkt te garanderen dat Portugal geen last zal zijn ten koste van de andere landen die ons gegeven hebben wat we nodig hadden om onze verantwoordelijkheden en engagementen na te komen", zei Passos Coelho.

"We zullen al het mogelijke doen om het akkoord tussen de Portugese staat, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te eerbiedigen en om het vertrouwen van de markten te heroveren." "De komende jaren gaan veel moed van heel Portugal vergen", zei Passos Coelho. Hij beloofde een "totale transparantie" over de inspanningen die de Portugezen moeten leveren. "Het zal moeilijk maar de moeite waard zijn."

De kanidaat-premier zal "zo snel mogelijk" een regering op de been brengen "geleid door de PSD" en "met de CDS-PP", een kleinere rechtse partij. Volgens de officiële, bijna volledige uitslag, behaalt de centrumrechtse PSD 38,6 procent van de stemmen tegenover 28 procent van aftreden premier José Socrates (PS). De rechterzijde, PSD en CDS-PP (11,7 procent), behaalt dus een absolute meerderheid.

Vertaald naar zetels geeft dat 105 zitjes voor de PSD tegenover 73 voor de PS. CDP-PP is goed voor 24 zetels. Samen zijn PSD en CDP-PP dus goed voor 129 zetels op 226. Het parlement telt 230 zetels: 4 zitjes worden later nog toegekend aan volksvertegenwoordigers die in het buitenland verblijven. De groen-communistische coalitie CDU behaalt 7,9 procent (16 zetels), het extreemlinkse blok 5,2 procent (8). (Belga)

Portugal "zal geen last zijn" voor de geldschieters. "Ik zal alles doen om iedereen die vanuit het buitenland naar ons kijkt te garanderen dat Portugal geen last zal zijn ten koste van de andere landen die ons gegeven hebben wat we nodig hadden om onze verantwoordelijkheden en engagementen na te komen", zei Passos Coelho. "We zullen al het mogelijke doen om het akkoord tussen de Portugese staat, de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te eerbiedigen en om het vertrouwen van de markten te heroveren." "De komende jaren gaan veel moed van heel Portugal vergen", zei Passos Coelho. Hij beloofde een "totale transparantie" over de inspanningen die de Portugezen moeten leveren. "Het zal moeilijk maar de moeite waard zijn." De kanidaat-premier zal "zo snel mogelijk" een regering op de been brengen "geleid door de PSD" en "met de CDS-PP", een kleinere rechtse partij. Volgens de officiële, bijna volledige uitslag, behaalt de centrumrechtse PSD 38,6 procent van de stemmen tegenover 28 procent van aftreden premier José Socrates (PS). De rechterzijde, PSD en CDS-PP (11,7 procent), behaalt dus een absolute meerderheid. Vertaald naar zetels geeft dat 105 zitjes voor de PSD tegenover 73 voor de PS. CDP-PP is goed voor 24 zetels. Samen zijn PSD en CDP-PP dus goed voor 129 zetels op 226. Het parlement telt 230 zetels: 4 zitjes worden later nog toegekend aan volksvertegenwoordigers die in het buitenland verblijven. De groen-communistische coalitie CDU behaalt 7,9 procent (16 zetels), het extreemlinkse blok 5,2 procent (8). (Belga)