Portugal krijgt rommelstatus

© belga

Het ratingbureau Moody’s heeft de kredietrating van Portugal in één klap verlaagd tot de rommelstatus. Daarmee komt de euro nog verder onder druk.

Het ratingbureau Moody’s heeft dinsdag de kredietrating van Portugal fors verlaagd. Het bureau meent immers dat het
risico dat het land een tweede reddingspakket zal moeten aanvragen, sterk is toegenomen. Moody’s vreest ook dat Portugal zijn schulden niet zal kunnen afbouwen zoals beloofd tegenover Europa en het IMF.

Speculatief
De rating van Portugal werd verlaagd tot het niveau Ba2, wat neerkomt op rommelstatus. Het gaat om een verlaging met vier trappen. Het land zou volgens Moody’s zijn verplichtingen nog kunnen nakomen, maar investeringen in Portugees staatspapier worden toch bestempeld als “speculatief”. Bovendien sluit Moody’s een verdere ratingverlaging niet uit.

Tekort
In ruil voor 78 miljard euro internationale steun, beloofde Portugal de volgende drie jaar een rigoureus besparingsprogramma door te voeren. Het land zou zijn tekort van 9,1 pct van het bbp in 2010
moeten terugdringen tot 5,9 pct dit jaar en 3 pct in 2013.

Recent kreeg Griekenland de laagste kredietrating ter wereld. Het
land kan geen geld meer lenen op de internationale markten en moet dus een beroep doen op steun van Europa en het IMF om zijn schulden te herfinancieren. Ook Ierland moest een beroep doen op internationale hulp.

Banken kleuren rood

De rommelstatus van Portugal blijft niet zonder gevolgen voor de financiële aandelen op de beurs. Dexia, de bank-verzekeraar die van de Belgische financials het meest blootgesteld is aan Portugal, ziet woensdagmorgen 4 procent verloren gaan. Ook KBC en Ageas verliezen terrein met respectievelijk 3,2 en, 2,3 procent. De beurs van Lissabon duikt woensdagmorgen met ruim 2 procent in het rood. De rente op staatspapier (met een looptijd van tien jaar) van Portugal is woensdag voor het eerst boven de 12 procent uitgekomen. De Portugese rente stond dinsdagavond op 10,755 procent en ging woensdag omstreeks 16.40 uur naar 12,427 procent.

(Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content