Peter Praet (ECB): ‘Rente kan nog lager’

Peter Praet © Belga Image

Hoewel de rente in de eurozone op een historisch laag peil staat, kan die rente nog lager. Dat zegt Peter Praet, hoofdeconoom bij de Europese Centrale bank (ECB).

Vorige week donderdag kondigde de Europese Centrale bank (ECB) enkele maatregelen aan om de inflatie in de eurozone op te krikken en de economie aan te zwengelen. De ECB verlaagt in de eerste plaats haar voornaamste rentetarieven. De beleidsrente, die met 0,05 procent al nagenoeg op nul stond, gaat nu ook effectief naar nul. De banken kunnen zo volledig gratis aan het loket in Frankfurt passeren. De depositorente, dat is de rente die de banken normaal krijgen als ze geld onderbrengen bij de ECB, gaat van -0,3 naar -0,4 procent. Concreet betekent dat dat de banken in plaats van geld te krijgen, moeten betalen om geld te parkeren bij de ECB. Voorts wordt het opkoopprogramma van obligaties uitgebreid van 60 naar 80 miljard per maand.

ECB-voorzitter Draghi voegde er later aan toe dat hij niet verwacht dat verdere renteverlagingen binnen afzienbare tijd zullen worden doorgevoerd.

‘Rente kan nog lager’

Maar volgens Peter Praet, hoofdeconoom bij de ECB, is de bodem nog niet bereikt. Dat laat Praet vrijdag verstaan in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

“Zoals andere centrale banken al hebben laten zien, hebben we de ondergrens nog niet bereikt,” aldus Praet.

De hoofdeconoom benadrukt dat de ECB verwacht dat de belangrijkste rentetarieven nog voor een lange periode op het huidige lage – of lagere – peil blijven. ‘Ook nadat het opkoopprogramma wordt afgerond’, aldus Praet. Dat opkoopprogramma van staatsobligaties werd verlengd tot maart 2017. Aanvankelijk werd gemikt op september 2016.

Munitie

De ECB houdt in ieder geval nog munitie – of gereedschap – klaar, blijkt uit de woorden van de ECB-hoofdeconoom.

“Als er nieuwe schokken komen waardoor de vooruitzichten verslechteren, of als de financieringsomstandigheden ontoereikend blijken om de economie en de inflatie aan te zwengelen, dan behoort een renteverlaging tot onze munitie.”

Helikoptergeld

Op de vraag of de ECB eurobiljetten kan afdrukken en verspreiden onder de burgers van de eurozone, antwoordde Praet positief.

Die extreme vorm van kwantitatieve versoepeling werd voor het eerst in de jaren zestig door de Amerikaanse econoom Milton Friedman geopperd als plan om de economische groei aan te wakkeren en de deflatie te bestrijden. Later werd de mogelijkheid tot gratis geld voor burgers door de vorige Fed-voorzitter Ben Bernanke gekoesterd als ‘helikoptergeld’. De geldbiljetten worden dan bij wijze van spreken vanuit helikopters boven de hoofden van de burgers uitgestrooid.

Volgens Praet bestaat de mogelijkheid tot helikoptergeld wel degelijk, ‘althans in theorie’ .”Ja, alle centrale banken kunnen het doen,” verduidelijkt Praet aan de Italiaanse krant. “Je kunt geld uitgeven en het verspreiden onder de mensen. Dat is helikoptergeld.” Praet waarschuwt echter: “Het is maar de vraag of het opportuun is om terug te grijpen tot een dergelijk instrument. Dat is echt wel extreem.(Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content