Peter Devlies (CEO AXA Bank) over de aanpak van woonkredieten: 'Beschamend dat bankiers aandringen op regulering'

  • Bijgewerkt om

Verrassing alom: niet enkel de toezichthouder stuurt aan op strengere regels voor de toekenning van woonkredieten, ook de banken zelf doen dat bij monde van hun federatie Febelfin. "Ik vind het beschamend dat de banksector er niet in slaagt zijn kernactiviteit, de transformatie van kortetermijndeposito's naar langetermijnkredieten, op een gezonde manier te managen", zegt Peter Devlies, de CEO van AXA Bank.

Peter Devlies CEO van AXA Bank © .

Was u verrast door de reactie van Karel Van Eetvelt (CEO Febelfin) op de waarschuwing van de Nationale Bank dat banken te soepel kredieten verstrekken?

PETER DEVLIES. "Ja en neen. Ik deel de bezorgdheid van Febelfin. Maar meteen pleiten voor meer regels is te kort door de bocht. Het is aan de bankiers om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun metier op een gezonde manier te managen. Zo moeilijk is dat bij de toekenning van een krediet nu ook weer niet. Je kijkt naar de terugbetalingscapaciteit van de klant en je zorgt dat je een redelijke marge neemt om de kosten en de risico's te dekken en het eigen vermogen te versterken."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee