Aanleiding van het onderzoek is het uitdijende VW-schandaal. Het gesjoemel met de software bewijst dat we nog een lange weg te gaan hebben, klinkt het bij Peeters. "Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zegt hij in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

Uitbreiding consumentenbescherming

Het vermoeden bestaat al langer dat sommige fabrikanten bewust hun toestellen sneller laten verouderen, zodat we sneller een nieuw exemplaar moeten kopen. Het gaat bijvoorbeeld om de printer die het begeeft net na de garantieperiode, of de smartphone die na elke software-update trager wordt. Kris Peeters laat nu onderzoeken wat er precies van waar is.

De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims. "Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zo klinkt het.

Groen reageert alvast koeltjes op het initiatief van Peeters. Volgens de partij loopt de minister achter op de feiten. "De veroudering is al lang bewezen", zegt voorzitster Meryem Almaci. In Nieuwsblad benadrukt ze dat de zij al een reeks wetsvoorstellen rond de problematiek ingediend. Ze wil onder meer de garantie verlengen van twee naar vijf jaar. (Belga/NS)

Aanleiding van het onderzoek is het uitdijende VW-schandaal. Het gesjoemel met de software bewijst dat we nog een lange weg te gaan hebben, klinkt het bij Peeters. "Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zegt hij in Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Het vermoeden bestaat al langer dat sommige fabrikanten bewust hun toestellen sneller laten verouderen, zodat we sneller een nieuw exemplaar moeten kopen. Het gaat bijvoorbeeld om de printer die het begeeft net na de garantieperiode, of de smartphone die na elke software-update trager wordt. Kris Peeters laat nu onderzoeken wat er precies van waar is. De bedoeling van het onderzoek is de consumentenbescherming uit te breiden. Bijvoorbeeld door de garantietermijnen te verlengen en regels op te leggen over de beschikbaarheid van wisselstukken, maar ook door controle op misleidende milieuclaims. "Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zo klinkt het. Groen reageert alvast koeltjes op het initiatief van Peeters. Volgens de partij loopt de minister achter op de feiten. "De veroudering is al lang bewezen", zegt voorzitster Meryem Almaci. In Nieuwsblad benadrukt ze dat de zij al een reeks wetsvoorstellen rond de problematiek ingediend. Ze wil onder meer de garantie verlengen van twee naar vijf jaar. (Belga/NS)