Dat schrijft De Morgen.

Polen, Roemenen of Bulgaren zijn niet meer weg te denken uit de Belgische bouwsector. Ze zijn goedkoop en flexibel inzetbaar. Alleen: velen werken via nepfirma's, hebben geen sociale bescherming en verdienen minder dan het Belgische minimumloon. Die 'sociale dumping' is al langer een doorn in het oog van vakbonden en politici. Via frauduleuze weg worden Belgische ondernemingen uit de markt geconcurreerd.

Achterstallig loon

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft nu een wetsontwerp klaar om het probleem aan te pakken. Hij voert daarmee een Europese richtlijn uit. Concreet zullen Belgische aannemers en bouwheren vanaf dag één aansprakelijk zijn als ze in zee gaan met een malafide onderaannemer. Als de inspectie fraude vaststelt, moeten ze meteen het achterstallige loon van het hele contract betalen. Tot dusver hadden aannemers veertien dagen de tijd om de situatie recht te zetten.

Daarnaast komen er ook ondersteunende maatregelen die de inspectie meer slagkracht moeten geven. Zo moeten de buitenlandse ondernemingen voortaan een contactpersoon opgeven. Ook zullen de documenten waarmee buitenlandse werkkrachten zich in orde stellen voortaan in het Engels voorgelegd moeten worden.

Er komen voorlopig niet meer inspecties.

De ontwerptekst ligt nog bij de sociale partners. Binnen enkele weken komt het voorstel op de ministerraad.

(Belga/RR)

Dat schrijft De Morgen. Polen, Roemenen of Bulgaren zijn niet meer weg te denken uit de Belgische bouwsector. Ze zijn goedkoop en flexibel inzetbaar. Alleen: velen werken via nepfirma's, hebben geen sociale bescherming en verdienen minder dan het Belgische minimumloon. Die 'sociale dumping' is al langer een doorn in het oog van vakbonden en politici. Via frauduleuze weg worden Belgische ondernemingen uit de markt geconcurreerd. Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft nu een wetsontwerp klaar om het probleem aan te pakken. Hij voert daarmee een Europese richtlijn uit. Concreet zullen Belgische aannemers en bouwheren vanaf dag één aansprakelijk zijn als ze in zee gaan met een malafide onderaannemer. Als de inspectie fraude vaststelt, moeten ze meteen het achterstallige loon van het hele contract betalen. Tot dusver hadden aannemers veertien dagen de tijd om de situatie recht te zetten. Daarnaast komen er ook ondersteunende maatregelen die de inspectie meer slagkracht moeten geven. Zo moeten de buitenlandse ondernemingen voortaan een contactpersoon opgeven. Ook zullen de documenten waarmee buitenlandse werkkrachten zich in orde stellen voortaan in het Engels voorgelegd moeten worden. Er komen voorlopig niet meer inspecties. De ontwerptekst ligt nog bij de sociale partners. Binnen enkele weken komt het voorstel op de ministerraad.(Belga/RR)