De Gemeentelijke Holding, die 14 procent van de aandelen van bank-verzekeraar Dexia bezit, verkeert op dit moment in financiële moeilijkheden door de koersval van de financiële groep. De holding kampt ook met een verlies van 17,6 miljoen en heeft nog 1,7 miljard schulden af te betalen.

Woensdagmiddag komt de algemene vergadering bijeen om een aantal knopen door te hakken. Het belangrijkste knelpunt dat op tafel ligt, is het aangekondigde dividend van 7 procent voor dit jaar. Uit het jaarverslag blijkt bovendien dat de holding aanstuurt op een verlenging van de waarborgregeling (door de Gewesten) van 125 miljoen euro en zelfs een verhoging ervan.

"We gaan de Gemeentelijke Holding niet zomaar een waarborg geven zonder duidelijke afspraken", zei Peeters in het radioprogramma De Ochtend . De regeringsleider wil er duidelijke voorwaarden aan koppelen. Peeters reageerde dan weer "verwonderd" op een voorstel van de Gentse sp.a-burgemeester Daniël Termont waardoor de gemeenten hun Dexia-aandelen zouden kunnen verkopen. "De gemeenten zouden zwaar verlies lijden bij een verkoop", aldus de minister-president .

Peeters blijkt ook sceptisch over het dividend dat de holding wil uitkeren. Hij wees erop dat organisaties die verliezen boeken normaal geen dividenden uitkeren, maar voegde eraan toe dat het uiteindelijk de raad van bestuur is die daarover beslist.

De Gemeentelijke Holding, die 14 procent van de aandelen van bank-verzekeraar Dexia bezit, verkeert op dit moment in financiële moeilijkheden door de koersval van de financiële groep. De holding kampt ook met een verlies van 17,6 miljoen en heeft nog 1,7 miljard schulden af te betalen.Woensdagmiddag komt de algemene vergadering bijeen om een aantal knopen door te hakken. Het belangrijkste knelpunt dat op tafel ligt, is het aangekondigde dividend van 7 procent voor dit jaar. Uit het jaarverslag blijkt bovendien dat de holding aanstuurt op een verlenging van de waarborgregeling (door de Gewesten) van 125 miljoen euro en zelfs een verhoging ervan."We gaan de Gemeentelijke Holding niet zomaar een waarborg geven zonder duidelijke afspraken", zei Peeters in het radioprogramma De Ochtend . De regeringsleider wil er duidelijke voorwaarden aan koppelen. Peeters reageerde dan weer "verwonderd" op een voorstel van de Gentse sp.a-burgemeester Daniël Termont waardoor de gemeenten hun Dexia-aandelen zouden kunnen verkopen. "De gemeenten zouden zwaar verlies lijden bij een verkoop", aldus de minister-president .Peeters blijkt ook sceptisch over het dividend dat de holding wil uitkeren. Hij wees erop dat organisaties die verliezen boeken normaal geen dividenden uitkeren, maar voegde eraan toe dat het uiteindelijk de raad van bestuur is die daarover beslist.