‘Oversubsidiëring Belgische windmolens zal energiefactuur duurder maken’

© belga

De twee nieuwe Belgische windmolenparken in de Noordzee kosten de consument 2 miljard euro meer dan gelijkaardige parken in het Nederlands deel van de Noordzee. Volgens de oppositiepartij Groen zal de consument het gelag betalen.

In Nederland sloot de overheid in 2016 een akkoord voor de bouw van de windmolenparken Borssele 1 en 2, net over de Belgisch-Nederlandse grens, met het Deense energiebedrijf DONG Energy. Er werd een gegarandeerde prijs van 72,70 euro per megawattuur voor de eerste 15 jaar overeengekomen.

Rentel en Norther

Die prijs bleek heel goedkoop, zeker in vergelijking met het akkoord dat ons land een maand eerder had gesloten met twee Belgische consortia voor de ontwikkeling van de windmolenparken Rentel en Norther, vlakbij de Nederlandse windmolenparken, maar dan wel aan de Belgische kant van de grens. De gegarandeerde prijs die de consortia zullen krijgen voor hun elektriciteitsproductie ligt tussen 124 en 130 euro per kilowattuur, en dat gedurende 19 jaar. De uiteenlopende prijzen in België en Nederland raakten vorig jaar al bekend, maar de sector van de windparken zelf zei toen dat men geen appelen met peren mocht vergelijken.

De CREG heeft nu het Nederlandse winnende bod omgerekend naar de Belgische omstandigheden. Dat rapport is bij de VRT beland, waar berekend werd dat, op basis van vergelijkbare data en voor de volledige looptijd van bijna 20 jaar, de Belgische windparken twee miljard euro duurder uitvallen dan de Nederlandse.

De VRT voegt er wel aan toe dat het systeem voor de bouw van offshore windparken in België en Nederland totaal verschillend is, “en dat verklaart hoe het mogelijk is dat er zo’n verschil in prijs kan zijn”.

“Kan niet, ook niet voor windmolens”

Oppositiepartij Groen eist dat minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) aan het parlement de CREG-studie voorlegt. “Oversubsidiëring kan niet, ook niet voor windmolens”, zegt fractieleider Kristof Calvo.

Het gevolg van deze oversubsidiëring is dat de energiefactuur opnieuw de hoogte zal ingaan, waarschuwt Groen in een reactie. “De consument wordt keer op keer geconfronteerd met een hogere energiefactuur. Daar komt deze taks nog eens bovenop. Oversubsidiëring is geen duurzaam energiebeleid”, zegt Kristof Calvo. Omdat windmolenparken volgens hem erg belangrijk zijn voor zowel het klimaat, jobs als innovatie, mag oversubsidiëring het draagvlak voor deze projecten niet onderuit halen, zegt hij.

Partner Content