Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

De sociale partners krijgen van de liberaal zes maanden de tijd om een evaluatie te maken. Dat moet volgens het Kamerlid uitmonden in een nieuw regelgevend kader "waarbij het recht op staken, het recht op werken, het recht om zich vrij te bewegen en het eigendomsrecht evenwichtig worden beschermd".

'Niet absoluut'

Volgens Egbert Lachaert is het stakingsrecht immers fundamenteel "maar niet absoluut". Als de sociale partners er niet uitraken, dan moet de regering een stakingswet opstellen.

De aanleiding van het initiatief is de staking van de kleinere machinistenbond ASTB, waardoor er sinds woensdagavond hinder is op het spoor. Lachaert ontkent dat zijn initiatief een provocatie is aan het adres van de vakbonden. Meerderheidspartijen N-VA en MR hebben eerder al vraagtekens geplaatst bij de uitoefening van het stakingsrecht. Voor CD&V ligt het dossier gevoeliger.

(Belga/RR)

Dat melden De Standaard en Het Nieuwsblad.De sociale partners krijgen van de liberaal zes maanden de tijd om een evaluatie te maken. Dat moet volgens het Kamerlid uitmonden in een nieuw regelgevend kader "waarbij het recht op staken, het recht op werken, het recht om zich vrij te bewegen en het eigendomsrecht evenwichtig worden beschermd". Volgens Egbert Lachaert is het stakingsrecht immers fundamenteel "maar niet absoluut". Als de sociale partners er niet uitraken, dan moet de regering een stakingswet opstellen. De aanleiding van het initiatief is de staking van de kleinere machinistenbond ASTB, waardoor er sinds woensdagavond hinder is op het spoor. Lachaert ontkent dat zijn initiatief een provocatie is aan het adres van de vakbonden. Meerderheidspartijen N-VA en MR hebben eerder al vraagtekens geplaatst bij de uitoefening van het stakingsrecht. Voor CD&V ligt het dossier gevoeliger. (Belga/RR)