In OPEC+ zijn de OPEC-landen en bondgenoten zoals Rusland verenigd. De ministers van die landen stemden woensdag tijdens een onlinevergadering in met het voorstel om dagelijks 100.000 vaten extra te voorzien. Het gaat om een van de kleinste productieverhogingen uit de geschiedenis van de organisatie.

De krappe markt wordt door de beslissing dus extra bevoorraad, maar de toename verloopt aan een veel trager tempo dan de voorbije maanden. Voor juli en augustus werden nog meer dan 600.000 extra vaten per dag beloofd.

De 23 landen tellende alliantie zou de toename evenredig over de leden verdelen, zo melden delegatieleden nog aan het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. De voorbije maanden hadden alleen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de productieverhoging gehaald, waardoor slechts een fractie van de beloofde toename de wereldmarkt bereikt.

De VS en andere westerse landen hebben de voorbije maanden al meermaals aan de olie-exporterende landen gevraagd om de sluizen verder open te zetten. De grotere productie moet toelaten om de inflatie te beteugelen, die door de hoge energieprijzen wordt aangewakkerd.

De OPEC-beslissing om het bij een verwaarloosbare toename te houden, wordt door experts dan ook beschouwd als een nederlaag voor het Witte Huis. De Amerikaanse president Joe Biden had in juli de druk nog opgevoerd met een bezoek aan de omstreden Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Saoedi-Arabië wordt gezien als de eigenlijke leider van de olieorganisatie.

In OPEC+ zijn de OPEC-landen en bondgenoten zoals Rusland verenigd. De ministers van die landen stemden woensdag tijdens een onlinevergadering in met het voorstel om dagelijks 100.000 vaten extra te voorzien. Het gaat om een van de kleinste productieverhogingen uit de geschiedenis van de organisatie. De krappe markt wordt door de beslissing dus extra bevoorraad, maar de toename verloopt aan een veel trager tempo dan de voorbije maanden. Voor juli en augustus werden nog meer dan 600.000 extra vaten per dag beloofd. De 23 landen tellende alliantie zou de toename evenredig over de leden verdelen, zo melden delegatieleden nog aan het financiële nieuwsagentschap Bloomberg. De voorbije maanden hadden alleen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de productieverhoging gehaald, waardoor slechts een fractie van de beloofde toename de wereldmarkt bereikt. De VS en andere westerse landen hebben de voorbije maanden al meermaals aan de olie-exporterende landen gevraagd om de sluizen verder open te zetten. De grotere productie moet toelaten om de inflatie te beteugelen, die door de hoge energieprijzen wordt aangewakkerd.De OPEC-beslissing om het bij een verwaarloosbare toename te houden, wordt door experts dan ook beschouwd als een nederlaag voor het Witte Huis. De Amerikaanse president Joe Biden had in juli de druk nog opgevoerd met een bezoek aan de omstreden Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman. Saoedi-Arabië wordt gezien als de eigenlijke leider van de olieorganisatie.