Dat melden De Tijd en L'Echo.

Hoewel bedrijven al sinds 1999 strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor misdrijven die ze hebben gepleegd, zijn die veroordelingen amper terug te vinden in het centraal strafregister. Alleen het strafblad van personen is gemakkelijk op te zoeken in de databank via het rijksregisternummer.

Maar minister Koen Geens maakt nu ook het strafblad van bedrijven gemakkelijk opzoekbaar door alle veroordelingen te koppelen aan het unieke nummer dat elk bedrijf heeft in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het is voor Geens ook een belangrijk signaal dat dossiers van sociale en fiscale fraude, waarin veel bedrijven voorkomen, voor hem van tel zijn.

De belofte om een strafregister voor bedrijven in te voeren werd in 2005 al door toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) gelanceerd.

(Belga/RR)

Dat melden De Tijd en L'Echo.Hoewel bedrijven al sinds 1999 strafrechtelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor misdrijven die ze hebben gepleegd, zijn die veroordelingen amper terug te vinden in het centraal strafregister. Alleen het strafblad van personen is gemakkelijk op te zoeken in de databank via het rijksregisternummer. Maar minister Koen Geens maakt nu ook het strafblad van bedrijven gemakkelijk opzoekbaar door alle veroordelingen te koppelen aan het unieke nummer dat elk bedrijf heeft in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Het is voor Geens ook een belangrijk signaal dat dossiers van sociale en fiscale fraude, waarin veel bedrijven voorkomen, voor hem van tel zijn. De belofte om een strafregister voor bedrijven in te voeren werd in 2005 al door toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) gelanceerd. (Belga/RR)