"Op het einde van vorig jaar bedroeg de schuld 326 miljard euro. De rente die we voor dit jaar budgetteren is rond de 11,5 miljard. En die bedragen zijn de voorbije jaren telkens gedaald, zowel in absolute als in relatieve termen ten opzichte van het BBP.", stelt Deboutte.

In totaal bedraagt de rente die België betaalt op de schuld 3,2 procent van het bruto binnenlands product. "Dus financieel gezien kost onze hoge staatsschuld vrij weinig. Budgettair gezien zijn de risico's ook vrij beperkt aangezien er een groot stuk van de schuld, 35 procent in totaal, op lange termijn uitstaat. "

"Staatschuld op lange termijn beleggen" (Jef Vuchelen)

Professor Jef Vuchelen, die in 1996 de schuldcel uit de grond stampte, reageert: "In functie van de stabiliteit zou het beter zijn om een groter deel van de staatsschuld op lange termijn te beleggen. Want als er weer onzekerheid op markten optreedt gaan beleggers in kortlopend overheidspapier stoppen met te hernieuwen. "

Volgens Vuchelen is het feit dat we een relatief klein deel op lange termijn hebben belegd een gevolg van een structureel probleem van de jaren 80 toen men veel op korte termijn belegde. En men is er nooit in geslaagd om dat echt te doen keren. "

Het gesprek met Jean Deboutte en professor Jef Vuchelen is te bekijken vanaf morgenochtend 11 uur op Kanaal Z. Of hier reeds via deze link.

"Op het einde van vorig jaar bedroeg de schuld 326 miljard euro. De rente die we voor dit jaar budgetteren is rond de 11,5 miljard. En die bedragen zijn de voorbije jaren telkens gedaald, zowel in absolute als in relatieve termen ten opzichte van het BBP.", stelt Deboutte. In totaal bedraagt de rente die België betaalt op de schuld 3,2 procent van het bruto binnenlands product. "Dus financieel gezien kost onze hoge staatsschuld vrij weinig. Budgettair gezien zijn de risico's ook vrij beperkt aangezien er een groot stuk van de schuld, 35 procent in totaal, op lange termijn uitstaat. " "Staatschuld op lange termijn beleggen" (Jef Vuchelen)Professor Jef Vuchelen, die in 1996 de schuldcel uit de grond stampte, reageert: "In functie van de stabiliteit zou het beter zijn om een groter deel van de staatsschuld op lange termijn te beleggen. Want als er weer onzekerheid op markten optreedt gaan beleggers in kortlopend overheidspapier stoppen met te hernieuwen. " Volgens Vuchelen is het feit dat we een relatief klein deel op lange termijn hebben belegd een gevolg van een structureel probleem van de jaren 80 toen men veel op korte termijn belegde. En men is er nooit in geslaagd om dat echt te doen keren. " Het gesprek met Jean Deboutte en professor Jef Vuchelen is te bekijken vanaf morgenochtend 11 uur op Kanaal Z. Of hier reeds via deze link.