Investeringen vanuit het buitenland, een hoeksteen van de economie, dalen met 37 procent. Dat is een verdubbeling van wat eerder werd voorspeld.

Onderzoekers van University College London (UCL) en de London School of Economics (LSE) schrijven in een nieuwe studie naar de gevolgen van de brexit dat de Europese interne markt sinds het ontstaan in 1992 erg belangrijk is voor het land. Het Verenigd Koninkrijk ontving de laatste 20 jaar de meeste zogeheten buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie, aldus LSE-hoogleraar Nauro Campos. Dit soort investeringen zorgden voor een geldstroom en technologie, kennis en innovatie. De invloed daarvan is volgens de onderzoekers langdurig.

Ook gebruikten veel buitenlandse investeerders het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld om producten naar de rest van de Europese Unie te kunnen exporteren. Door de brexit zullen de buitenlandse investeringen 'significant en substantieel' afnemen, zegt Campos, die de toegang tot de interne markt 'zeer belangrijk' noemt voor de Britse economie.

Het aantal investeringen liep al terug sinds het brexitreferendum in 2016. In 2018 kreeg het Verenigd Koninkrijk op deze manier 49,3 miljard pond binnen. Een jaar eerder was dat nog 80,6 miljard pond.

Investeringen vanuit het buitenland, een hoeksteen van de economie, dalen met 37 procent. Dat is een verdubbeling van wat eerder werd voorspeld. Onderzoekers van University College London (UCL) en de London School of Economics (LSE) schrijven in een nieuwe studie naar de gevolgen van de brexit dat de Europese interne markt sinds het ontstaan in 1992 erg belangrijk is voor het land. Het Verenigd Koninkrijk ontving de laatste 20 jaar de meeste zogeheten buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie, aldus LSE-hoogleraar Nauro Campos. Dit soort investeringen zorgden voor een geldstroom en technologie, kennis en innovatie. De invloed daarvan is volgens de onderzoekers langdurig. Ook gebruikten veel buitenlandse investeerders het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld om producten naar de rest van de Europese Unie te kunnen exporteren. Door de brexit zullen de buitenlandse investeringen 'significant en substantieel' afnemen, zegt Campos, die de toegang tot de interne markt 'zeer belangrijk' noemt voor de Britse economie. Het aantal investeringen liep al terug sinds het brexitreferendum in 2016. In 2018 kreeg het Verenigd Koninkrijk op deze manier 49,3 miljard pond binnen. Een jaar eerder was dat nog 80,6 miljard pond.