‘Onderwijs en bedrijfswereld moeten structureel samenwerken’

© Belga

Uit cijfers van Unizo blijkt dat zeven op de tien ondernemers werkervaring doorslaggevend vindt bij een aanwerving. Daarom pleit Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) voor een structurele samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.

Open VLD-gemeenschapssenator Jean-Jacques De Gucht pleit voor een structurele samenwerking tussen het onderwijs en de bedrijfswereld om meer stages en praktijklessen aan te bieden. Uit cijfers van Unizo blijkt immers dat zeven op de tien ondernemers werkervaring doorslaggevend vindt bij een aanwerving.

De Gucht wil een voorstel van resolutie in het Vlaams parlement indienen. De jongerenwerkloosheid is hoog, maar wie vers van de schoolbanken komt, heeft het soms moeilijk om een geschikte job te vinden, terwijl veel bedrijven maar moeilijk personeel vinden, stelt De Gucht vast. Het kunnen opdoen van werkervaring tijdens de opleiding lijkt de Open VLD’er een sleutel tot een job te zijn.

‘Database zodat bedrijven en scholen elkaar vinden’

“We moeten vaststellen dat er op het veld al heel wat initiatieven lopen en ook vanuit de overheid zijn er bepaalde trajecten hierop aangepast, zoals het alternerend leren. Toch volstaat dit niet. Nog te weinig jongeren krijgen de kans om aan stages, praktijklessen of snuffelstages te doen. Ik pleit ervoor om een soort van database op te richten waarop zowel scholen als bedrijven kunnen intekenen, waarbij ze ook hun specifieke profielen vermelden. Op die manier moeten bedrijven en scholen elkaar vlugger vinden”, meent Jean-Jacques De Gucht.

Hij benadrukt dat in het verleden de samenwerking steeds tot een win-winsituatie heeft geleid met een kruisbestuiving aan beide kanten, zoals bij de innovatieve groene bouwtechnieken. De Gucht merkt ook op dat er aan de kant van de bedrijfswereld niet enkel naar de grote spelers moet gekeken worden. Ook familiebedrijven en kleine zelfstandigen kunnen over spitstechnologie beschikken.

Begeleiding naar toekomstige job

Hij wil ook dat jongeren vanaf de derde graad reeds begeleid worden in hun zoektocht naar een toekomstige job. Dat kan volgens hem in samenwerking gebeuren met de VDAB. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content