Veel ondernemingen zijn lang gesloten geweest. Meer dan 1 op de 4 ondernemingen heeft bijkomend kapitaal of krediet nodig. In de horeca heeft zelfs de helft van de ondernemingen nood aan extra kapitaal. Horeca-uitbaters moeten veel grondstoffen inkopen om te kunnen starten.

Voor de modesector is de situatie heel moeilijk geworden door de zwakke solden en cateraars of ondernemers in de eventsector hebben door de lange stilstand geen voorraden meer.

Vanaf 9 juni mogen cafés en restaurants ook binnen opnieuw klanten ontvangen en vanaf 1 juli mag winkelen weer onbeperkt in tijd en aantal. Ook de eventsector kan stilaan opnieuw starten met voorbereidingen. Ondernemingen in die sectoren moeten dus (verse) producten inslaan om te kunnen herstarten of nieuwe collecties aankopen.

Leveranciers zijn minder snel geneigd om betalingsuitstel te geven en ook banken zijn terughoudend. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist een heropstartlening mogelijk te maken voor ondernemingen in elke sector. De heropstartlening is een lening aan een beperkte rente van 1 procent met een looptijd van 24 of 36 maanden.

De terugbetaling start vanaf de 15de maand in schijven per trimester. De minimumlening is 10.000 euro, maximaal kan 750.000 euro geleend worden voor de twee leningen samen. Elke onderneming kan twee leningen aanvragen.

Dat gaat dan over de aankoop van bijvoorbeeld grondstoffen, maar ook nieuwe collecties voor ondernemingen in de modesector. De leningen kunnen aangevraagd worden tot 1 augustus 2021. De aanvraagapplicatie via de website van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid, is beschikbaar vanaf 31 mei 2021.

Veel ondernemingen zijn lang gesloten geweest. Meer dan 1 op de 4 ondernemingen heeft bijkomend kapitaal of krediet nodig. In de horeca heeft zelfs de helft van de ondernemingen nood aan extra kapitaal. Horeca-uitbaters moeten veel grondstoffen inkopen om te kunnen starten. Voor de modesector is de situatie heel moeilijk geworden door de zwakke solden en cateraars of ondernemers in de eventsector hebben door de lange stilstand geen voorraden meer. Vanaf 9 juni mogen cafés en restaurants ook binnen opnieuw klanten ontvangen en vanaf 1 juli mag winkelen weer onbeperkt in tijd en aantal. Ook de eventsector kan stilaan opnieuw starten met voorbereidingen. Ondernemingen in die sectoren moeten dus (verse) producten inslaan om te kunnen herstarten of nieuwe collecties aankopen. Leveranciers zijn minder snel geneigd om betalingsuitstel te geven en ook banken zijn terughoudend. Daarom heeft de Vlaamse regering beslist een heropstartlening mogelijk te maken voor ondernemingen in elke sector. De heropstartlening is een lening aan een beperkte rente van 1 procent met een looptijd van 24 of 36 maanden. De terugbetaling start vanaf de 15de maand in schijven per trimester. De minimumlening is 10.000 euro, maximaal kan 750.000 euro geleend worden voor de twee leningen samen. Elke onderneming kan twee leningen aanvragen.Dat gaat dan over de aankoop van bijvoorbeeld grondstoffen, maar ook nieuwe collecties voor ondernemingen in de modesector. De leningen kunnen aangevraagd worden tot 1 augustus 2021. De aanvraagapplicatie via de website van VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid, is beschikbaar vanaf 31 mei 2021.