Als blijkt dat de regels werden gerespecteerd, dan moeten naar de toekomst toe de regels misschien worden aangepast, verklaarde de gouverneur van de NBB, Luc Coene, maandag in "De Ochtend" op Radio 1.

Coene had zich eerder uitgesproken tegen bonussen bij banken die staatssteun genieten. Hij preciseerde dat bonussen in functie van winst wat hem betreft niet kunnen zolang de banken overheidssteun genieten. Hij maakte wel een duidelijk onderscheid met een variabel loon in functie van het werk dat iemand verzet.

"Er zijn mensen bij wie een belangrijk deel van hun loon variabel is. Die kan je niet helemaal op nul zetten", aldus Coene.

Vlaams minister-president Kris Peeters had vorige week verklaard te willen nagaan of de boni bij KBC en Dexia niet buitensporig zijn. Coene zegt dat dit de rol is van de toezichthouder. Politiek kan de minister-president zijn vertegenwoordigers bij de banken wel zeggen dat hij dit in de toekomst niet meer aanvaardt of ze vervangen.

De gouverneur meent dat de banken een aantal lessen hebben getrokken. Hij wijst er wel op dat er een maatschappelijk debat aan de gang is. "Er is toch ergens een probleem van evenwichten die gerespecteerd moeten worden en ik denk dat die in die omstandigheden niet helemaal gerespecteerd worden", aldus Coene.

Als blijkt dat de regels werden gerespecteerd, dan moeten naar de toekomst toe de regels misschien worden aangepast, verklaarde de gouverneur van de NBB, Luc Coene, maandag in "De Ochtend" op Radio 1. Coene had zich eerder uitgesproken tegen bonussen bij banken die staatssteun genieten. Hij preciseerde dat bonussen in functie van winst wat hem betreft niet kunnen zolang de banken overheidssteun genieten. Hij maakte wel een duidelijk onderscheid met een variabel loon in functie van het werk dat iemand verzet. "Er zijn mensen bij wie een belangrijk deel van hun loon variabel is. Die kan je niet helemaal op nul zetten", aldus Coene. Vlaams minister-president Kris Peeters had vorige week verklaard te willen nagaan of de boni bij KBC en Dexia niet buitensporig zijn. Coene zegt dat dit de rol is van de toezichthouder. Politiek kan de minister-president zijn vertegenwoordigers bij de banken wel zeggen dat hij dit in de toekomst niet meer aanvaardt of ze vervangen. De gouverneur meent dat de banken een aantal lessen hebben getrokken. Hij wijst er wel op dat er een maatschappelijk debat aan de gang is. "Er is toch ergens een probleem van evenwichten die gerespecteerd moeten worden en ik denk dat die in die omstandigheden niet helemaal gerespecteerd worden", aldus Coene.