Volgens de recente prognoses van de OESO zal de economische groei dit en volgend jaar uitkomen op 3,9 procent. Daarmee ligt de wereldwijde groei op het hoogste peil sinds 2011. Eerder ging de OESO voor 2018 en 2019 uit van een groei van 3,6 procent.

Vooral de investeringsdrift en de opbloeiende handel in combinatie met groeiend vertrouwen zijn reden voor de opwaartse bijstelling. Ook de wijzigingen van de Amerikaanse belastingplannen dragen volgens OESO hun steentje bij aan de verbeterde vooruitzichten.

Het toenemend protectionisme bestempelt de OESO wel als een risico. De denktank wijst op de negatieve impact van een mogelijke handelsoorlog in een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Volgens de OESO kan een handelsoorlog - als andere landen met tegenmaatregelen komen - ten koste gaan van economische groei en werkgelegenheid. De denktank spoort landen aan de krachten te bundelen om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken.

Voorts denkt de OESO dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar vier renteverhogingen zal doorvoeren. Voor de Amerikaanse economie wordt voor dit jaar gemikt op een toename met 2,9 procent en voor 2019 met 2,8 procent.

Voor de eurozone houdt de OESO rekening met een groei van 2,3 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Ook die vooruitzichten zijn iets positiever in vergelijking met vorige ramingen.

Volgens de recente prognoses van de OESO zal de economische groei dit en volgend jaar uitkomen op 3,9 procent. Daarmee ligt de wereldwijde groei op het hoogste peil sinds 2011. Eerder ging de OESO voor 2018 en 2019 uit van een groei van 3,6 procent. Vooral de investeringsdrift en de opbloeiende handel in combinatie met groeiend vertrouwen zijn reden voor de opwaartse bijstelling. Ook de wijzigingen van de Amerikaanse belastingplannen dragen volgens OESO hun steentje bij aan de verbeterde vooruitzichten. Het toenemend protectionisme bestempelt de OESO wel als een risico. De denktank wijst op de negatieve impact van een mogelijke handelsoorlog in een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium. Volgens de OESO kan een handelsoorlog - als andere landen met tegenmaatregelen komen - ten koste gaan van economische groei en werkgelegenheid. De denktank spoort landen aan de krachten te bundelen om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken. Voorts denkt de OESO dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar vier renteverhogingen zal doorvoeren. Voor de Amerikaanse economie wordt voor dit jaar gemikt op een toename met 2,9 procent en voor 2019 met 2,8 procent. Voor de eurozone houdt de OESO rekening met een groei van 2,3 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Ook die vooruitzichten zijn iets positiever in vergelijking met vorige ramingen.