De beslissing komt er om het staatsfonds 'minder kwetsbaar te maken' voor een daling van de olieprijs, luidt het donderdag. Het staatsfonds is het beleggingsfonds van de Noorse overheid, waarmee het de sociale zekerheid financiert. Het Noorse ministerie van Financiën gaat het voorstel bestuderen. Ten vroegste in de herfst van 2018 wil men een beslissing nemen.

'Onze bedoeling is om de risico's voor de welvaart van het land te spreiden', verklaarde Egil Matsen, die voor de nationale bank toeziet op het beheer van het staatsfonds. Met de maatregel wordt het fonds ook minder blootgesteld aan de klimaatrisico's. Eerder werd al beslist om niet langer aandelen uit de kolensector te kopen.

Het voorstel is opmerkelijk omdat Noorwegen net rijk is geworden door de olie- en gasindustrie in het land. De Noorse economie hangt voor 20 procent af van die industrie. De overheid heeft ook een meerderheidsbelang in Statoil, goed voor 66 miljard dollar.

De beslissing komt er om het staatsfonds 'minder kwetsbaar te maken' voor een daling van de olieprijs, luidt het donderdag. Het staatsfonds is het beleggingsfonds van de Noorse overheid, waarmee het de sociale zekerheid financiert. Het Noorse ministerie van Financiën gaat het voorstel bestuderen. Ten vroegste in de herfst van 2018 wil men een beslissing nemen.'Onze bedoeling is om de risico's voor de welvaart van het land te spreiden', verklaarde Egil Matsen, die voor de nationale bank toeziet op het beheer van het staatsfonds. Met de maatregel wordt het fonds ook minder blootgesteld aan de klimaatrisico's. Eerder werd al beslist om niet langer aandelen uit de kolensector te kopen.Het voorstel is opmerkelijk omdat Noorwegen net rijk is geworden door de olie- en gasindustrie in het land. De Noorse economie hangt voor 20 procent af van die industrie. De overheid heeft ook een meerderheidsbelang in Statoil, goed voor 66 miljard dollar.