In zijn openingstoespraak, in aanwezigheid van honderden ondernemers en de Vlaamse minister-president, haalde Delbaere herhaaldelijk en expliciet uit naar de politiek. Hij zei dat "het de bedrijven zijn die welvaart creëren en niet de overheid" en dat "de bedrijven naar welvaart streven en niet naar hun groot gelijk".

Tijdens zijn mandaat van drie jaar wil de nieuwe voorzitter samen met zijn bestuurscomité en de dagelijkse leiding van Voka onder leiding van Jo Libeer, vooral resultaten zien. Hij riep de beleidsmakers op de passende omgevingsfactoren te creëren en voorbij te gaan aan de waan van de dag of de korte termijn die niet verder reikt dan de komende verkiezingen. "Wij hebben schitterende bedrijven, zeg maar hidden champions die groeien en doorgroeien", zei Delbaere. "Het aantal groeiers en doorgroeiers bepaalt de sterkte van een regio. Maar Vlaamse bedrijven die multinationals willen worden, botsen nog te vaak op een systeem dat niet evolueert. We moeten ook de hand in eigen boezem durven te steken want de tweejaarlijkse interprofessionele akkoorden brengen ook niets structureels bij."

Volgens Michel Delbaere staat Vlaanderen, net als in 1944 (ontstaan van een overlegeconomie en de moderne sociale zekerheid), 1982 (de devaluatie van de frank) en 1992 (het Verdrag van Maastricht) opnieuw aan de vooravond van een historische mijlpaal, wat moet resulteren in een nieuwe maatschappijmodel die meer dan ooit welvaart schept. Om van Vlaanderen een leidende regio te maken in Europa, zijn er vier noodzakelijke stappen nodig. Er moet meer dan ooit ingezet worden op onderwijs & talent, op internationalisering en innovatie, vereenvoudiging van alle structuren en maatregelen, en op vertrouwen en rechtszekerheid. "Een overheidsbeslag van 54 procent wordt in de wereldgeschiedenis zelden geassocieerd met sterke groei", aldus nog Delbaere. (KC)

In zijn openingstoespraak, in aanwezigheid van honderden ondernemers en de Vlaamse minister-president, haalde Delbaere herhaaldelijk en expliciet uit naar de politiek. Hij zei dat "het de bedrijven zijn die welvaart creëren en niet de overheid" en dat "de bedrijven naar welvaart streven en niet naar hun groot gelijk". Tijdens zijn mandaat van drie jaar wil de nieuwe voorzitter samen met zijn bestuurscomité en de dagelijkse leiding van Voka onder leiding van Jo Libeer, vooral resultaten zien. Hij riep de beleidsmakers op de passende omgevingsfactoren te creëren en voorbij te gaan aan de waan van de dag of de korte termijn die niet verder reikt dan de komende verkiezingen. "Wij hebben schitterende bedrijven, zeg maar hidden champions die groeien en doorgroeien", zei Delbaere. "Het aantal groeiers en doorgroeiers bepaalt de sterkte van een regio. Maar Vlaamse bedrijven die multinationals willen worden, botsen nog te vaak op een systeem dat niet evolueert. We moeten ook de hand in eigen boezem durven te steken want de tweejaarlijkse interprofessionele akkoorden brengen ook niets structureels bij." Volgens Michel Delbaere staat Vlaanderen, net als in 1944 (ontstaan van een overlegeconomie en de moderne sociale zekerheid), 1982 (de devaluatie van de frank) en 1992 (het Verdrag van Maastricht) opnieuw aan de vooravond van een historische mijlpaal, wat moet resulteren in een nieuwe maatschappijmodel die meer dan ooit welvaart schept. Om van Vlaanderen een leidende regio te maken in Europa, zijn er vier noodzakelijke stappen nodig. Er moet meer dan ooit ingezet worden op onderwijs & talent, op internationalisering en innovatie, vereenvoudiging van alle structuren en maatregelen, en op vertrouwen en rechtszekerheid. "Een overheidsbeslag van 54 procent wordt in de wereldgeschiedenis zelden geassocieerd met sterke groei", aldus nog Delbaere. (KC)