Horeca Vlaanderen stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de verplichte invoering van geregistreerde kassa's, die fraude moeten tegengaan. Volgens de sectorfederatie moet de horeca voor een deel in het zwart blijven werken om het hoofd boven water te houden. In ruil voor een verlaging van de btw op maaltijden van 21 naar 12 procent werd in 2009 afgesproken dat alle restaurants vanaf 1 januari 2013 verplicht met een geregistreerde kassa moeten werken.

"Nu de invoering nadert, neemt de paniek zienderogen toe", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen vrijdag in Het Laatste Nieuws. "Als er niets gebeurt, betekent de geregistreerde kassa een moordaanslag voor één op de drie restaurants."

In het nieuwe systeem heeft elke kassa een uniek nummer en houdt ze elke bewerking bij die werd ingetikt. Bestellingen wissen of aanpassen is niet meer mogelijk, verduidelijkt ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). Fraude is alleen nog mogelijk als de uitbater de bestellingen niet invoert in de kassa. Maar aangezien het kasticketje het verplichte btw-bonnetje zal vervangen, kan hij dat de klant dan ook niet meer meegeven.

Maatregelen
Devlies is niet van plan om de invoering van de geregistreerde kassa's af te blazen. "De maatregel is er in overleg met de sector gekomen en er is tijd genoeg om de invoering ervan voor te bereiden", zegt hij.

Wel begrijpt Devlies dat de sector een aantal specifieke problemen wil bespreken. "Ik kan snappen dat het systeem moeilijk is voor bijvoorbeeld occasionele arbeid. Mensen die in het weekend in de horeca werken om wat bij te verdienen, bijvoorbeeld. Het kan dat deze mensen druk uitoefenen om in het zwart te mogen werken. Maar er kan bijvoorbeeld gepraat worden over een forfaitaire sociale bijdrage voor dit soort gevallen", luidt het. (Belga/KVDA)

Horeca Vlaanderen stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de verplichte invoering van geregistreerde kassa's, die fraude moeten tegengaan. Volgens de sectorfederatie moet de horeca voor een deel in het zwart blijven werken om het hoofd boven water te houden. In ruil voor een verlaging van de btw op maaltijden van 21 naar 12 procent werd in 2009 afgesproken dat alle restaurants vanaf 1 januari 2013 verplicht met een geregistreerde kassa moeten werken. "Nu de invoering nadert, neemt de paniek zienderogen toe", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen vrijdag in Het Laatste Nieuws. "Als er niets gebeurt, betekent de geregistreerde kassa een moordaanslag voor één op de drie restaurants." In het nieuwe systeem heeft elke kassa een uniek nummer en houdt ze elke bewerking bij die werd ingetikt. Bestellingen wissen of aanpassen is niet meer mogelijk, verduidelijkt ontslagnemend staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). Fraude is alleen nog mogelijk als de uitbater de bestellingen niet invoert in de kassa. Maar aangezien het kasticketje het verplichte btw-bonnetje zal vervangen, kan hij dat de klant dan ook niet meer meegeven. Maatregelen Devlies is niet van plan om de invoering van de geregistreerde kassa's af te blazen. "De maatregel is er in overleg met de sector gekomen en er is tijd genoeg om de invoering ervan voor te bereiden", zegt hij. Wel begrijpt Devlies dat de sector een aantal specifieke problemen wil bespreken. "Ik kan snappen dat het systeem moeilijk is voor bijvoorbeeld occasionele arbeid. Mensen die in het weekend in de horeca werken om wat bij te verdienen, bijvoorbeeld. Het kan dat deze mensen druk uitoefenen om in het zwart te mogen werken. Maar er kan bijvoorbeeld gepraat worden over een forfaitaire sociale bijdrage voor dit soort gevallen", luidt het. (Belga/KVDA)