Vanwaar dat uitstel? "Geen mens die het ons uitlegt", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. De technologiefederatie was een van de vier beroepskoepels die input leverde voor het groenboek voor een NIB. "En dat was niet zomaar een vrijblijvende denkoefening", klinkt het.

"Agoria heeft uitgebreide dossiers ingediend, met gefundeerde aanvalsplannen voor bijvoorbeeld windenergie op zee. We hebben heel wat van onze leden gemobiliseerd, dus u kunt zich voorstellen dat we nu heel wat vragen krijgen over het uitstel van het witboek. Onze achterban was aanvankelijk wild enthousiast over al die aandacht voor een nieuw industrieel beleid, maar nu dreigt die dynamiek weg te ebben."

Bovendien, benadrukt De Pril, kunnen de ondernemingen niet veel langer wachten op een definitief oké van de Vlaamse regering. "Die bedrijven zijn nu eenmaal niet gebonden aan Vlaanderen. De wereldkaart ligt voor hen open. Ook zit de internationale concurrentie hen op de hielen. Onze buurlanden staan trouwens al veel verder met hun industriële beleid dan wij. Hier zijn we er al bijna een jaar over aan het nadenken. Dat wordt stilaan onaanvaardbaar, in een wereldeconomie die pijlsnel verandert."

Op het kabinet-Peeters valt te horen dat het witboek oploopt door een studie die de werkgeversorganisatie Voka heeft besteld bij McKinsey over - jawel - de toekomst van de industrie in België. "We willen de resultaten van die studie afwachten, eer we het witboek definitief vorm geven", zegt Luc De Seranno, woordvoerder van de minister-president.

Eric Vermeylen, directeur van het kenniscentrum van Voka reageert: "We hebben nooit gezegd dat het kabinet-Peeters op ons moet wachten. Het klopt dat wij samen met McKinsey een studie uitvoeren over de toekomst van onze industrie, en de hefbomen die ervoor nodig zijn. De resultaten verwachten we tegen eind dit jaar. Ze zijn vooral bedoeld om het beleidsplan van Voka - voor de jaren 2011-2015 - te helpen vormgeven. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als ook de politiek er rekening mee houdt."

C.D.C.

Vanwaar dat uitstel? "Geen mens die het ons uitlegt", zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. De technologiefederatie was een van de vier beroepskoepels die input leverde voor het groenboek voor een NIB. "En dat was niet zomaar een vrijblijvende denkoefening", klinkt het. "Agoria heeft uitgebreide dossiers ingediend, met gefundeerde aanvalsplannen voor bijvoorbeeld windenergie op zee. We hebben heel wat van onze leden gemobiliseerd, dus u kunt zich voorstellen dat we nu heel wat vragen krijgen over het uitstel van het witboek. Onze achterban was aanvankelijk wild enthousiast over al die aandacht voor een nieuw industrieel beleid, maar nu dreigt die dynamiek weg te ebben." Bovendien, benadrukt De Pril, kunnen de ondernemingen niet veel langer wachten op een definitief oké van de Vlaamse regering. "Die bedrijven zijn nu eenmaal niet gebonden aan Vlaanderen. De wereldkaart ligt voor hen open. Ook zit de internationale concurrentie hen op de hielen. Onze buurlanden staan trouwens al veel verder met hun industriële beleid dan wij. Hier zijn we er al bijna een jaar over aan het nadenken. Dat wordt stilaan onaanvaardbaar, in een wereldeconomie die pijlsnel verandert." Op het kabinet-Peeters valt te horen dat het witboek oploopt door een studie die de werkgeversorganisatie Voka heeft besteld bij McKinsey over - jawel - de toekomst van de industrie in België. "We willen de resultaten van die studie afwachten, eer we het witboek definitief vorm geven", zegt Luc De Seranno, woordvoerder van de minister-president. Eric Vermeylen, directeur van het kenniscentrum van Voka reageert: "We hebben nooit gezegd dat het kabinet-Peeters op ons moet wachten. Het klopt dat wij samen met McKinsey een studie uitvoeren over de toekomst van onze industrie, en de hefbomen die ervoor nodig zijn. De resultaten verwachten we tegen eind dit jaar. Ze zijn vooral bedoeld om het beleidsplan van Voka - voor de jaren 2011-2015 - te helpen vormgeven. Maar het zou natuurlijk mooi zijn als ook de politiek er rekening mee houdt." C.D.C.