Die negatieve rente heeft dit jaar 156 miljoen euro opgebracht, aldus Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.

Door de lage rentes kan ons land op korte termijn lenen tegen negatieve rentes. Met andere woorden: beleggers betalen dus eigenlijk om geld te lenen aan de Belgische staat. Nu de laatste kortlopende lening van het jaar dinsdag werd gelanceerd, kon de schatkist een optelsom maken van de renteopbrengsten van die leningen. De opbrengsten bedragen 156 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als de voorbije jaren, aldus Deboutte.

Minder lenen

Het Agentschap van de Schuld berekende ook dat ons land volgend jaar minder zal moeten lenen. Omgerekend zou België - volgens de raming van het agentschap - volgend jaar 30,11 miljard euro moeten lenen. Dat is een daling met ongeveer 3,5 miljard euro. Voor het aflopende jaar wordt rekening gehouden met een geleend bedrag van 33,59 miljard euro. In 2016 ging het nog om zowat 37 miljard euro.

De daling komt er doordat België minder moet lenen voor herfinancieringen, verduidelijkt Deboutte. Door de lage rente kon het agentschap de duurtijd van de leningen verlengen, waardoor er meer tijd is om te herfinancieren. 'Dat is een meer comfortabele situatie', aldus nog Deboutte.

De schatting van de financieringsbehoefte van het land gaat uit van een te financieren begrotingstekort van 5,35 miljard euro. Dat bedrag houdt geen rekening met de opbrengsten van verkochte activa of privatiseringen. Wel moet naar schatting 23,35 miljard euro aan leningen die de einddatum naderen, volgend jaar geherfinancierd worden.

Het Agentschap voor de Schuld plant om voor 28 miljard euro aan obligaties (OLO's) uit te geven, tegenover bijna 34 miljard euro in 2018. Voor staatsbons voor particuliere beleggers is door het lagerenteklimaat maar 250 miljoen euro voorzien.

Die negatieve rente heeft dit jaar 156 miljoen euro opgebracht, aldus Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.Door de lage rentes kan ons land op korte termijn lenen tegen negatieve rentes. Met andere woorden: beleggers betalen dus eigenlijk om geld te lenen aan de Belgische staat. Nu de laatste kortlopende lening van het jaar dinsdag werd gelanceerd, kon de schatkist een optelsom maken van de renteopbrengsten van die leningen. De opbrengsten bedragen 156 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als de voorbije jaren, aldus Deboutte. Het Agentschap van de Schuld berekende ook dat ons land volgend jaar minder zal moeten lenen. Omgerekend zou België - volgens de raming van het agentschap - volgend jaar 30,11 miljard euro moeten lenen. Dat is een daling met ongeveer 3,5 miljard euro. Voor het aflopende jaar wordt rekening gehouden met een geleend bedrag van 33,59 miljard euro. In 2016 ging het nog om zowat 37 miljard euro.De daling komt er doordat België minder moet lenen voor herfinancieringen, verduidelijkt Deboutte. Door de lage rente kon het agentschap de duurtijd van de leningen verlengen, waardoor er meer tijd is om te herfinancieren. 'Dat is een meer comfortabele situatie', aldus nog Deboutte. De schatting van de financieringsbehoefte van het land gaat uit van een te financieren begrotingstekort van 5,35 miljard euro. Dat bedrag houdt geen rekening met de opbrengsten van verkochte activa of privatiseringen. Wel moet naar schatting 23,35 miljard euro aan leningen die de einddatum naderen, volgend jaar geherfinancierd worden. Het Agentschap voor de Schuld plant om voor 28 miljard euro aan obligaties (OLO's) uit te geven, tegenover bijna 34 miljard euro in 2018. Voor staatsbons voor particuliere beleggers is door het lagerenteklimaat maar 250 miljoen euro voorzien.