Volgens eurocommissaris Frans Timmermans valt een Grieks vertrek uit de eurozone niet uit te sluiten. 'Dat kan de ultieme consequentie zijn van de opstelling van de Griekse regering', aldus de eurocommissaris in het televisieprogramma Buitenhof. 'Ik ga ervan uit dat het niet zover komt', verduidelijkte hij.

Timmermans rekent met andere woorden op de goede wil van Griekenland, omdat de regering van het noodlijdende land volgens hem wel degelijk beseft dat een zogenaamde Grexit 'een enorm drama voor Griekenland' zou zijn. En niet alleen voor Griekenland, maar ook voor de achttien andere eurolidstaten van de eurozone. De gevolgen zullen - in het geval van een Griekse uitstap - groot zijn, waarschuwde Timmermans:'U weet, monetair beleid heeft ook voor een groot deel een psychologische kant en de effecten van zoiets zijn onvoorspelbaar, ook voor de rest van de eurozone.'

Hoewel de eurocommissaris er vertrouwen in heeft dat de Grieken uiteindelijk wel in de pas zullen lopen, blijft hij op zijn hoede voor de Griekse coalitie, die bestaat uit het radicaal linkse Syriza en het rechtse Anel, de Onafhankelijke Grieken. 'Het enige wat de twee coalitiepartijen verbindt, is dat ze anti-Europa zijn', aldus de eurocommissaris.

Afgelopen weekend heeft de Griekse minister van defensie, Panos Kammenos, nog verklaard dat Griekenland een groot aantal vluchtelingen en jihadisten zal doorlaten naar het Westen, als het land de euro moet verlaten.

Timmermans omschreef dat dreigement van de minister van defensie als 'krankzinnig en schandalig'.

Eurocommissaris Timmermans maakt zich sterk dat alle eurolanden het erover eens zijn dat Griekenland zijn gemaakte afspraken moet nakomen. 'En dan vooral de landen die zelf ook heel grote offers moeten brengen om er weer bovenop te komen,' luidde het. (AFN/FD/BO)

Volgens eurocommissaris Frans Timmermans valt een Grieks vertrek uit de eurozone niet uit te sluiten. 'Dat kan de ultieme consequentie zijn van de opstelling van de Griekse regering', aldus de eurocommissaris in het televisieprogramma Buitenhof. 'Ik ga ervan uit dat het niet zover komt', verduidelijkte hij. Timmermans rekent met andere woorden op de goede wil van Griekenland, omdat de regering van het noodlijdende land volgens hem wel degelijk beseft dat een zogenaamde Grexit 'een enorm drama voor Griekenland' zou zijn. En niet alleen voor Griekenland, maar ook voor de achttien andere eurolidstaten van de eurozone. De gevolgen zullen - in het geval van een Griekse uitstap - groot zijn, waarschuwde Timmermans:'U weet, monetair beleid heeft ook voor een groot deel een psychologische kant en de effecten van zoiets zijn onvoorspelbaar, ook voor de rest van de eurozone.'Hoewel de eurocommissaris er vertrouwen in heeft dat de Grieken uiteindelijk wel in de pas zullen lopen, blijft hij op zijn hoede voor de Griekse coalitie, die bestaat uit het radicaal linkse Syriza en het rechtse Anel, de Onafhankelijke Grieken. 'Het enige wat de twee coalitiepartijen verbindt, is dat ze anti-Europa zijn', aldus de eurocommissaris.Afgelopen weekend heeft de Griekse minister van defensie, Panos Kammenos, nog verklaard dat Griekenland een groot aantal vluchtelingen en jihadisten zal doorlaten naar het Westen, als het land de euro moet verlaten. Timmermans omschreef dat dreigement van de minister van defensie als 'krankzinnig en schandalig'.Eurocommissaris Timmermans maakt zich sterk dat alle eurolanden het erover eens zijn dat Griekenland zijn gemaakte afspraken moet nakomen. 'En dan vooral de landen die zelf ook heel grote offers moeten brengen om er weer bovenop te komen,' luidde het. (AFN/FD/BO)