Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, stelt straks zijn langverwachte studie over de indexhervorming voor. Hij zal voorstellen om de index grondig te hervormen. Dat schrijft De Morgen die het voorstel al kon inkijken.

Coene stelt vier mogelijke scenario's voor om de index te hervormen:

1. Een indexering in centen in plaats van in procenten 2. Het afvlakken van de indexering voor de hogere inkomens 3. Het schrappen van producten zoals stookolie, gas en elektriciteit uit de gezondheidsindex 4. De vervanging van de index door een op voorhand vastgelegde stijging van de lonen, met afspraken per sector of onderneming.

Coene presenteerde de studie gisteren aan de regentenraad van de Nationale Bank. Daar werden zijn voorstellen volgens De Morgen meteen met scherp afgeschoten. 'Het regeerakkoord is duidelijk. Er is geen sprake van om aan de automatische indexering van de lonen te raken,' citeert de krant Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV).

Ook bij de regering maken de voorstellen weinig kans. De PS laat geen enkele gelegenheid onbenut om te roepen dat er aan de index niet wordt geraakt. Iets meer dan drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is de marge voor discussie bijzonder klein. (EE)

Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, stelt straks zijn langverwachte studie over de indexhervorming voor. Hij zal voorstellen om de index grondig te hervormen. Dat schrijft De Morgen die het voorstel al kon inkijken. Coene stelt vier mogelijke scenario's voor om de index te hervormen: 1. Een indexering in centen in plaats van in procenten 2. Het afvlakken van de indexering voor de hogere inkomens 3. Het schrappen van producten zoals stookolie, gas en elektriciteit uit de gezondheidsindex 4. De vervanging van de index door een op voorhand vastgelegde stijging van de lonen, met afspraken per sector of onderneming. Coene presenteerde de studie gisteren aan de regentenraad van de Nationale Bank. Daar werden zijn voorstellen volgens De Morgen meteen met scherp afgeschoten. 'Het regeerakkoord is duidelijk. Er is geen sprake van om aan de automatische indexering van de lonen te raken,' citeert de krant Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV). Ook bij de regering maken de voorstellen weinig kans. De PS laat geen enkele gelegenheid onbenut om te roepen dat er aan de index niet wordt geraakt. Iets meer dan drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen is de marge voor discussie bijzonder klein. (EE)