Dat schrijft De Morgen maandag.

Bij de bespreking van de programmawet in de Kamercommissie Bedrijfsleven haalde minister van Energie Paul Magnette vorige week dinsdag zwaar uit naar de CREG.

Uit een studie van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas was in mei 2010 gebleken dat de Belgische kerncentrales in 2007 een winstmarge realiseerden van 1,75 tot 1,95 miljard euro. De PS-minister wijst die analyse van de hand.

François Possemiers, de voorzitter van het directiecomité van de CREG, stuurde een schriftelijke reactie naar de voorzitster van de Kamercommissie. Daarin benadrukt hij dat de CREG voor haar berekeningen gebruikmaakte van reële marktgegevens.

"Onze inschattingen waren van conservatieve aard." De reële gemiddelde verkoopprijs van nucleaire elektriciteit bedraagt niet 60 maar 67 euro per megawattuur. Daardoor loopt de winstmarge op tot een bedrag tussen 2,07 tot 2,28 miljard.

Volgens de groene Kamerleden Kristof Calvo en Olivier Deleuze vergist Magnette zich van vijand. "In plaats van de CREG in diskrediet te brengen, zou Magnette beter wat assertiever zijn in de onderhandelingen met Electrabel en SPE-Luminus. De consument en de kmo's zoudener wel bij varen", vinden ze.

Dat schrijft De Morgen maandag. Bij de bespreking van de programmawet in de Kamercommissie Bedrijfsleven haalde minister van Energie Paul Magnette vorige week dinsdag zwaar uit naar de CREG. Uit een studie van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas was in mei 2010 gebleken dat de Belgische kerncentrales in 2007 een winstmarge realiseerden van 1,75 tot 1,95 miljard euro. De PS-minister wijst die analyse van de hand. François Possemiers, de voorzitter van het directiecomité van de CREG, stuurde een schriftelijke reactie naar de voorzitster van de Kamercommissie. Daarin benadrukt hij dat de CREG voor haar berekeningen gebruikmaakte van reële marktgegevens. "Onze inschattingen waren van conservatieve aard." De reële gemiddelde verkoopprijs van nucleaire elektriciteit bedraagt niet 60 maar 67 euro per megawattuur. Daardoor loopt de winstmarge op tot een bedrag tussen 2,07 tot 2,28 miljard. Volgens de groene Kamerleden Kristof Calvo en Olivier Deleuze vergist Magnette zich van vijand. "In plaats van de CREG in diskrediet te brengen, zou Magnette beter wat assertiever zijn in de onderhandelingen met Electrabel en SPE-Luminus. De consument en de kmo's zoudener wel bij varen", vinden ze.