Volgens de eerste metingen van energieleverancier Electrabel kampt de kernreactor Tihange 2 met dezelfde problemen als Doel 3.

Dat meldde de zakenkrant L'Echo donderdag op zijn website en werd intussen aan het persagentschap Belga bevestigd door Electrabel. Volgens een woordvoerster van Electrabel gaat het om voorlopige resultaten en bevestigen die gelijkaardige indicaties in Tihange 2 als in Doel 3, met name 'insluiting van waterstof' in het reactorvat. Dat zou aanleiding kunnen geven tot mogelijke scheurtjes.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is op de hoogte van de metingen van Electrabel. Volgens het Fanc zou het probleem in Tihange wel minder ernstig zijn dan in Doel. Voorts wacht het Fanc met uitspraken over de vaststellingen tot er een definitief rapport is. Dat rapport wordt verwacht in de loop van volgende week, zegt Fanc-woordvoerster Karina De Beule.

Ondertussen liggen de twee kerncentrales stil. Over Doel 3 loopt nog een grondig onderzoek. De Beule verwacht daar resultaten van in december, of misschien al in november. Op basis daarvan volgt een evaluatie.

Volgens Electrabel wordt de energiebevoorrading voor ons land gegarandeerd. De federale energieregulator CREG maakte vorige week een studie bekend waaruit blijkt dat een stroomtekort dreigt als Doel 1 en Tihange 2 dicht blijven. (Belga/BO)

Volgens de eerste metingen van energieleverancier Electrabel kampt de kernreactor Tihange 2 met dezelfde problemen als Doel 3.Dat meldde de zakenkrant L'Echo donderdag op zijn website en werd intussen aan het persagentschap Belga bevestigd door Electrabel. Volgens een woordvoerster van Electrabel gaat het om voorlopige resultaten en bevestigen die gelijkaardige indicaties in Tihange 2 als in Doel 3, met name 'insluiting van waterstof' in het reactorvat. Dat zou aanleiding kunnen geven tot mogelijke scheurtjes.Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) is op de hoogte van de metingen van Electrabel. Volgens het Fanc zou het probleem in Tihange wel minder ernstig zijn dan in Doel. Voorts wacht het Fanc met uitspraken over de vaststellingen tot er een definitief rapport is. Dat rapport wordt verwacht in de loop van volgende week, zegt Fanc-woordvoerster Karina De Beule. Ondertussen liggen de twee kerncentrales stil. Over Doel 3 loopt nog een grondig onderzoek. De Beule verwacht daar resultaten van in december, of misschien al in november. Op basis daarvan volgt een evaluatie. Volgens Electrabel wordt de energiebevoorrading voor ons land gegarandeerd. De federale energieregulator CREG maakte vorige week een studie bekend waaruit blijkt dat een stroomtekort dreigt als Doel 1 en Tihange 2 dicht blijven. (Belga/BO)