Dat rekenen De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag voor. Een gezin met twee kinderen zal volgend jaar 1.046 euro meer belastingen betalen dan nodig is omdat de nu al acht jaar oude belastinghervorming nog steeds niet echt wordt toegepast bij het berekenen vande bedrijfsvoorheffing.

Dat blijkt uit berekeningen op basis van de nieuwe fiscale limietbedragen. Dit jaar was dat nog 'maar' 1.003 euro, een stijging van 4,3 procent of zowat dubbel zoveel als de inflatie.

De bedrijfsvoorheffing is het deel van het maandloon dat de werkgever rechtstreeks aan de fiscus stort als voorschot op de uiteindelijke belasting. Ook volgend jaar zal - de achtste keer op rij al - nauwelijks rekening gehouden worden met de fiscale hervorming die begin van dit decennium werd doorgevoerd.

Alles samengeteld, en als ook rekening wordt gehouden met een onvoldoende doorrekening van de belastingvermindering voor kinderen, mondt een en ander voor een modaal echtpaar met twee kinderen, uit in een bedrijfsvoorheffing die 1.046 euro te hoog ligt.

Voor zover beide partners tenminste 19.130 euro bruto per jaar verdienen. Per maand komt dat neer op ruim 87 euro.

Er is één klein lichtpuntje: voor de berekening van de forfaitaire beroepskosten wordt de berekening volgend jaar wel aangepast.

Dat rekenen De Standaard en Het Nieuwsblad woensdag voor. Een gezin met twee kinderen zal volgend jaar 1.046 euro meer belastingen betalen dan nodig is omdat de nu al acht jaar oude belastinghervorming nog steeds niet echt wordt toegepast bij het berekenen vande bedrijfsvoorheffing. Dat blijkt uit berekeningen op basis van de nieuwe fiscale limietbedragen. Dit jaar was dat nog 'maar' 1.003 euro, een stijging van 4,3 procent of zowat dubbel zoveel als de inflatie. De bedrijfsvoorheffing is het deel van het maandloon dat de werkgever rechtstreeks aan de fiscus stort als voorschot op de uiteindelijke belasting. Ook volgend jaar zal - de achtste keer op rij al - nauwelijks rekening gehouden worden met de fiscale hervorming die begin van dit decennium werd doorgevoerd. Alles samengeteld, en als ook rekening wordt gehouden met een onvoldoende doorrekening van de belastingvermindering voor kinderen, mondt een en ander voor een modaal echtpaar met twee kinderen, uit in een bedrijfsvoorheffing die 1.046 euro te hoog ligt. Voor zover beide partners tenminste 19.130 euro bruto per jaar verdienen. Per maand komt dat neer op ruim 87 euro. Er is één klein lichtpuntje: voor de berekening van de forfaitaire beroepskosten wordt de berekening volgend jaar wel aangepast.