In het huidig plan is een groot deel van de Gentse haven opgenomen in schijf zes, die bij een afschakeling als eerste wordt getroffen.

Nadat 180 bedrijven een oplijsting maakten van de te verwachten problemen, vroeg Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers aan Marghem om een herziening. Hij verwees naar een bijlage van het KB van 2005 die zegt dat een gouverneur om veiligheidsredenen kan vragen om bepaalde zones niet af te schakelen.

Marghem is niet van plan om het plan nog deze winter te wijzigen, zo blijkt uit een antwoord op de commissie Energie. "Ik zal mijn plan niet in het heetst van de strijd aanpassen", zegt Marghem. "Voor volgend jaar zal ik evenwel de nodige aanpassingen overwegen."

De minister laat momenteel wel berekenen hoeveel megawatt er minder zou bespaard worden, indien de Gentse haven en de regionale luchthavens van Charleroi en Luik uit het afschakelplan gehaald worden.

Kamerlid Yüksel betreurt dat aanpassingen niet vroeger kunnen. "De gevolgen van een afschakeling van de haven van Gent zullen vooral op economisch vlak voelbaar zijn door onder meer productieverliezen. Bovendien zal de veiligheid in en rond seveso-bedrijven in het gedrang komen, om van de imagoschade bij internationale bedrijven zoals Volvo Cars en Arcelor Mittal nog te zwijgen", reageert hij.

Los van de procedure die gouverneur Briers opstartte, besloten de Stad Gent en het Havenbedrijf Gent al om Marghem, Elia en Imewo te dagvaarden in kortgeding. Die zaak wordt op 7 januari gepleit. (Belga/NS)

In het huidig plan is een groot deel van de Gentse haven opgenomen in schijf zes, die bij een afschakeling als eerste wordt getroffen.Nadat 180 bedrijven een oplijsting maakten van de te verwachten problemen, vroeg Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers aan Marghem om een herziening. Hij verwees naar een bijlage van het KB van 2005 die zegt dat een gouverneur om veiligheidsredenen kan vragen om bepaalde zones niet af te schakelen. Marghem is niet van plan om het plan nog deze winter te wijzigen, zo blijkt uit een antwoord op de commissie Energie. "Ik zal mijn plan niet in het heetst van de strijd aanpassen", zegt Marghem. "Voor volgend jaar zal ik evenwel de nodige aanpassingen overwegen."De minister laat momenteel wel berekenen hoeveel megawatt er minder zou bespaard worden, indien de Gentse haven en de regionale luchthavens van Charleroi en Luik uit het afschakelplan gehaald worden. Kamerlid Yüksel betreurt dat aanpassingen niet vroeger kunnen. "De gevolgen van een afschakeling van de haven van Gent zullen vooral op economisch vlak voelbaar zijn door onder meer productieverliezen. Bovendien zal de veiligheid in en rond seveso-bedrijven in het gedrang komen, om van de imagoschade bij internationale bedrijven zoals Volvo Cars en Arcelor Mittal nog te zwijgen", reageert hij.Los van de procedure die gouverneur Briers opstartte, besloten de Stad Gent en het Havenbedrijf Gent al om Marghem, Elia en Imewo te dagvaarden in kortgeding. Die zaak wordt op 7 januari gepleit. (Belga/NS)