Minister Geens wil fiscaal voordeel ook voor aandelen en obligaties

© belga

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) wil de belastingvrije rente op spaarboekjes doortrekken naar kasbons, aandelen en obligaties. Dat meldt Le Soir.

Volgens de krant hoopt Geens de nieuwe regeling nog voor het einde van de legislatuur rond te krijgen.

In mei haalde Geens nog de krantenkoppen met een voorstel om het fiscale voordeel van de spaarboekjes op termijn te beperken. In België geldt namelijk een fiscale vrijstelling tot 1.880 euro.

In een interview met Trends nuanceerde Geens later die ‘krantenkoppen’ door te verwijzen naar het voorstel van de Nationale Bank over de zogenaamde ‘subsidie aan het spaarboekje’.

“Het probleem is dat 242 miljard euro die nu op de spaarboekjes staat, onvoldoende kan worden ingezet in de reële economie. Dat geld is voor de banken immers een kortetermijnschuld. Het is gevaarlijk daarmee langetermijnkredieten te verlenen, omdat spaarders dat geld onmiddellijk kunnen opvragen. Een voordelig fiscaal regime voor de langetermijnkasbons zou dat kunnen oplossen en meer dynamiek brengen in de economie,” verduidelijkte Geens aan Trends.

Volgens de recente berekeningen van minister Geens zou het fiscaal voordeel, dat binnenkort mogelijk uitgebreid wordt naar kasbons, aandelen en obligaties, de Belgische schatkist alvast niets kosten. Het is daarbij de bedoeling de maatregel door de huidige legislatuur te loodsen.

Geens merkt nog op dat een eventuele lastenverlaging op arbeid in de volgende legislatuur best gecompenseerd wordt door een daling van de overheidsuitgaven. Lukt dat niet, dan denkt hij aan een verschuiving richting consumptie via de btw, of richting patrimonium of milieu.

Rik Daems ‘tevreden’

In een reactie op het voorstel van Geens liet Open Vld-senator Rik Daems weten ‘aangenaam verrast’ te zijn door de steun van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) voor zijn voorstel (dat van Daems) om het bestaande fiscale voordeel op spaarboekjes open te trekken naar obligaties, termijnrekeningen en aandelen.

Aangezien Geens de uitbreiding nog deze legislatuur wil regelen, roept Daems de minister op zijn eigen wetsvoorstel (dat van Daems) te steunen dat al in 2011 werd ingediend en een positief advies kreeg van de Raad van State.

Volgens Daems wordt de spaarder vandaag fiscaal ontmoedigd om in andere beleggingen te stappen dan het spaarboekje: “De huidige fiscale vrijstelling voor spaarboekjes ontneemt de spaarder zijn of haar keuzevrijheid om te beleggen in die instrumenten die hen het beste liggen. De enige die baat hebben bij de bestaande regeling zijn de buitenlandse banken die hier bijna gratis geld ophalen”. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content