Michael O’Leary (Ryanair): ‘Europa moet terug naar de kern: de eenheidsmarkt’

© REUTERS
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Ryanair-topman Michael O’Leary maakte in een debat over de toekomst van Europa in zijn gekende eigengereide stijl brandhout van de politiek in Europa. “Een gelijk speelveld? We kunnen toch niet allemaal even inefficiënt zijn als Frankrijk.”

“Fundamenteel ziet de toekomst van Europa er goed uit”, begon Michael O’Leary nog op een positieve noot. “Maar we moeten terug naar de kern van de Europese Unie. En dat is de eenheidsmarkt.”

De flamboyante topman van de lage kosten luchtvaartmaatschappij Ryanair was dinsdag te gast op jaarlijkse conferentie van Franse kredietverzekeraar Cofase in Parijs, waar de belangrijkste risico’s voor het komende jaar de revue passeren. De toekomst van de Europese constructie stond daarbij hoog op de agenda.

Luchtvaart

Volgens O’Leary spreekt het voorbeeld van zijn eigen sector boekdelen: “20 jaar geleden is beslist dat er een ‘Single European Sky’ moet komen. Vandaag is die er nog altijd niet. De afgelopen decennia is er simpelweg geen betekenisvolle deregulering gebeurd in de luchtvaart. De luchthavens zijn zelfs 90 procent duurder geworden, terwijl de ticketprijzen 20 procent gedaald zijn.”

Door te staken – “voor de 40ste keer in 10 jaar” – zetten de Franse luchtverkeerleiders het gebrek aan eengemaakt luchtruim net vandaag in de verf, vindt de Ier. “Als Europa een rol wil spelen moet het er voor zorgen dat het Franse luchtruim open blijft bij een staking, zodat wij van pakweg Spanje naar Duitsland kunnen blijven vliegen. Technologisch is dat perfect haalbaar. Dan kan Europa iets voorleggen aan zijn burgers: ‘wij zorgen er voor dat uw vakantie doorgaat’. Want dat is de vraag die de toekomst van Europa zal bepalen: Hoe maakt Brussel het leven van zijn burgers beter?”

Gelijk speelveld

Een gelijkspeelveld is voor in Noord-Korea

O’Leary verwerpt ook de suggestie dat Europa voor een gelijk speelveld moet zorgen. “Je kan geen Franse lonen en belastingen opdringen aan een armere economie als Ierland. Als landen als Frankrijk willen concurreren, zullen ze zelf de bedrijfsbelastingen moeten verlagen zoals Dublin heeft gedaan. We kunnen toch niet allemaal even inefficiënt worden als de Franse economie. Een gelijkspeelveld is voor in Noord-Korea”

Het was niet de laatste provocerende stelling waaraan O’Leary zich waagde voor de fin fleur van het Franse zakenleven. “Elke pleidooi voor een minimumloon zou volstrekt illegaal moeten zijn op een continent waar de jeugdwerkloosheid torenhoog blijft”, wierp hij zijn toehoorders toe. “We moeten niet over lonen praten, maar over hoe we die jongeren aan het werk gaan krijgen.”

O’Leary plant ondanks zijn kritiek op Europa wel actief campagne te voeren om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden. “Maar fundamenteel heeft premier David Cameron wel gelijk. Er zijn dringend hervormingen nodig. Europa draait om vrij verkeer van kapitaal, goederen en arbeid. Alleen is Europa vandaag vooral gericht op de blokkering van dat vrij verkeer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content