De reactie van Merkel volgt op de onenigheid over de tolheffing binnen de CDU. Bondsdagleden van de christendemocratische partij van de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen kanten zich unaniem tegen de plannen van minister Dobrindt (CSU) van Verkeer. Zij vrezen namelijk dat Nederlanders zullen wegblijven uit de Duitse winkels en horecazaken als ze zullen moeten betalen voor het gebruik van de openbare wegen van het buurland.

Als klap op de vuurpijl lekte afgelopen weekeinde een alternatief plan uit van minister van Financiën Schäuble (CDU).

"Ongehoord dat een minister zijn collega 'beconcurreert' op het terrein van diens portefeuille," oordeelde CSU-voorzitter Seehofer.

Schäuble zou plannen hebben om particuliere investeerders tol te laten heffen op snelwegen, zoals nu al in Frankrijk en Italië het geval is.

Merkel wil nu komaf maken met het gekibbel over de tolheffing. Ze eist dat verder aan het plan wordt gewerkt op basis van het voorstel van Dobrindt, dat voorziet in tolheffing op alle wegen voor een 'infrastructuurkas' van de staat. Dat betekent evenwel niet dat er een heffing op alle wegen in Duitsland komt.

Volgens de lezing van de CDU in NRW is alleen tolheffing op Autobahnen (snelwegen) afgesproken tijdens de kabinetsformatie vorig jaar. (ANP/BO)

De reactie van Merkel volgt op de onenigheid over de tolheffing binnen de CDU. Bondsdagleden van de christendemocratische partij van de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen kanten zich unaniem tegen de plannen van minister Dobrindt (CSU) van Verkeer. Zij vrezen namelijk dat Nederlanders zullen wegblijven uit de Duitse winkels en horecazaken als ze zullen moeten betalen voor het gebruik van de openbare wegen van het buurland.Als klap op de vuurpijl lekte afgelopen weekeinde een alternatief plan uit van minister van Financiën Schäuble (CDU). "Ongehoord dat een minister zijn collega 'beconcurreert' op het terrein van diens portefeuille," oordeelde CSU-voorzitter Seehofer. Schäuble zou plannen hebben om particuliere investeerders tol te laten heffen op snelwegen, zoals nu al in Frankrijk en Italië het geval is.Merkel wil nu komaf maken met het gekibbel over de tolheffing. Ze eist dat verder aan het plan wordt gewerkt op basis van het voorstel van Dobrindt, dat voorziet in tolheffing op alle wegen voor een 'infrastructuurkas' van de staat. Dat betekent evenwel niet dat er een heffing op alle wegen in Duitsland komt. Volgens de lezing van de CDU in NRW is alleen tolheffing op Autobahnen (snelwegen) afgesproken tijdens de kabinetsformatie vorig jaar. (ANP/BO)