Duitsland wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Zo luidde de boodschap van bondskanselier Merkel tijdens een onderhoud met de Griekse premier Antonis Samaras vrijdag in Berlijn.

Merkel beklemtoonde wel dat de nieuwe regering van Samaras de beloofde besparingen en hervormingen waar moet maken. De eurocrisis is volgens de bondskanselier immers een vertrouwenscrisis, en de beste remedie bestaat er volgens haar in de verwachtingen eenvoudigweg in te lossen. "Na woorden moeten daden volgen,' verduidelijkte Merkel. Er rest de Grieken dus weinig keuze.

Samaras van zijn kant beloofde dat Griekenland niet enkel het begrotingstekort, maar ook het 'gebrek aan geloofwaardigheid' weg wil werken. Daarbij herhaalde hij zijn betoog van eerder deze week, waaruit blijkt dat de Grieken niet meer geld maar wel meer tijd nodig hebben om de geplande saneringen te kunnen doorvoeren. "Meer ademruimte na vijf jaar recessie," luidde het verzoek.

Griekenland moet de uitgaven op verzoek van zijn geldschieters in 2014 met 11,5 miljard euro terug zien te dringen, maar de kritiek als zouden de Grieken lanterfanten met hun besparingsplannen neemt de laatste tijd gestaag toe. Samaras zou namelijk graag twee jaar extra de tijd krijgen om de begroting in evenwicht te brengen. Dat is volgens de premier nodig omdat de aanhoudende recessie de fiscale inkomsten afremt en de werkloosheid doet toenemen.

De Grieken krijgen tot nader order geen extra ademruimte. Het is wachten tot het rapport van de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF - samen verbonden in de 'trojka' - er aankomt. Dat rapport wordt verwacht in september.

De Franse president François Hollande ontmoet Samaras zaterdag in Parijs. (Belga/BO)

Duitsland wil dat Griekenland in de eurozone blijft. Zo luidde de boodschap van bondskanselier Merkel tijdens een onderhoud met de Griekse premier Antonis Samaras vrijdag in Berlijn. Merkel beklemtoonde wel dat de nieuwe regering van Samaras de beloofde besparingen en hervormingen waar moet maken. De eurocrisis is volgens de bondskanselier immers een vertrouwenscrisis, en de beste remedie bestaat er volgens haar in de verwachtingen eenvoudigweg in te lossen. "Na woorden moeten daden volgen,' verduidelijkte Merkel. Er rest de Grieken dus weinig keuze.Samaras van zijn kant beloofde dat Griekenland niet enkel het begrotingstekort, maar ook het 'gebrek aan geloofwaardigheid' weg wil werken. Daarbij herhaalde hij zijn betoog van eerder deze week, waaruit blijkt dat de Grieken niet meer geld maar wel meer tijd nodig hebben om de geplande saneringen te kunnen doorvoeren. "Meer ademruimte na vijf jaar recessie," luidde het verzoek.Griekenland moet de uitgaven op verzoek van zijn geldschieters in 2014 met 11,5 miljard euro terug zien te dringen, maar de kritiek als zouden de Grieken lanterfanten met hun besparingsplannen neemt de laatste tijd gestaag toe. Samaras zou namelijk graag twee jaar extra de tijd krijgen om de begroting in evenwicht te brengen. Dat is volgens de premier nodig omdat de aanhoudende recessie de fiscale inkomsten afremt en de werkloosheid doet toenemen.De Grieken krijgen tot nader order geen extra ademruimte. Het is wachten tot het rapport van de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF - samen verbonden in de 'trojka' - er aankomt. Dat rapport wordt verwacht in september. De Franse president François Hollande ontmoet Samaras zaterdag in Parijs. (Belga/BO)