De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Griekenland snel duidelijkheid schept over de omzetting van het reddingsplan voor Griekenland. Duitsland en Frankrijk willen Griekenland overtuigen om het referendum te laten vallen.

Aan de vooravond van de G20-top in Cannes wordt druk overlegd over de plannen van de Griekse premier George Papandreou om het Europese schuldenakkoord aan het Griekse volk voor te leggen in een referendum. Die plannen veroorzaakten een schokgolf door Europa en de financiële markten.

Papandreou heeft later vandaag een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

"We zijn vorige week een programma voor Griekenland overeengekomen. We willen dat programma realiseren en daarvoor hebben we duidelijkheid nodig. Daar dient die vergadering van vanavond ook voor", zo zei Merkel in de aanloop naar het overleg.

De Franse premier François Fillon zei vandaag: "We betreuren deze unilaterale beslissing over een probleem dat alle partners van Griekenland aanbelangt. De Grieken moeten snel en zonder dubbelzinnigheid zeggen of ze in de eurozone willen blijven of niet."

"Onvoorspelbare gevolgen" Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso waarschuwt intussen voor de mogelijke gevolgen van een Grieks 'njet', dat volgens hem "onvoorspelbare" gevolgen zou hebben.

Barroso wil dat de Griekse politieke verantwoordelijken zich eensgezind achter de geplande maatregelen scharen. "Als Griekenland niet akkoord gaat met het programma, zullen de gevolgen voor de Grieken nog zwaarder zijn, met name voor de meest kwetsbaren." (Belga/KVDA)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil dat Griekenland snel duidelijkheid schept over de omzetting van het reddingsplan voor Griekenland. Duitsland en Frankrijk willen Griekenland overtuigen om het referendum te laten vallen. Aan de vooravond van de G20-top in Cannes wordt druk overlegd over de plannen van de Griekse premier George Papandreou om het Europese schuldenakkoord aan het Griekse volk voor te leggen in een referendum. Die plannen veroorzaakten een schokgolf door Europa en de financiële markten. Papandreou heeft later vandaag een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. "We zijn vorige week een programma voor Griekenland overeengekomen. We willen dat programma realiseren en daarvoor hebben we duidelijkheid nodig. Daar dient die vergadering van vanavond ook voor", zo zei Merkel in de aanloop naar het overleg. De Franse premier François Fillon zei vandaag: "We betreuren deze unilaterale beslissing over een probleem dat alle partners van Griekenland aanbelangt. De Grieken moeten snel en zonder dubbelzinnigheid zeggen of ze in de eurozone willen blijven of niet." "Onvoorspelbare gevolgen" Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso waarschuwt intussen voor de mogelijke gevolgen van een Grieks 'njet', dat volgens hem "onvoorspelbare" gevolgen zou hebben. Barroso wil dat de Griekse politieke verantwoordelijken zich eensgezind achter de geplande maatregelen scharen. "Als Griekenland niet akkoord gaat met het programma, zullen de gevolgen voor de Grieken nog zwaarder zijn, met name voor de meest kwetsbaren." (Belga/KVDA)