"Ik ben altijd bij de strenge mensen geweest die het groei- en stabiliteitspact verdedigd hebben. Maar nu zijn we vijf jaar later. Het ergste van de crisis is achter de rug, er zijn andere rentevoeten, andere omstandigheden. We moeten kijken hoe we op de meest wijze manier met die regels kunnen omgaan, zeker ook wat betreft de consequenties voor investeringen." Dat zegt Europees Commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen vrijdag nadat bekendgemaakt werd dat Caterpillar de site in het Waalse Gosselies wil sluiten.

Het Europese groei- en stabiliteitspact verplicht de lidstaten om hun begrotingstekort te beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product, en de staatsschuld tot 60 procent.

Thyssen, die benadrukt dat ze uit eigen naam spreekt, pleit er niet voor om 'de deur open te zetten' en de lidstaten vrije baan te verlenen om de openbare financiën te laten ontsporen. Ze wijst erop dat de schuldgraad een groot probleem blijft en de vergrijzing de lidstaten veel geld gaat kosten.

Maar in een toelichting aan Radio1 geeft ze toe dat bepaalde investeringen mogelijk botsen op de strikte begrotingsregels die Europa oplegt. De sluiting van Caterpillar in Gosselies noemt ze 'een zware klap voor de regio'. Die sluiting leidt tot massaal - direct en indirect - banenverlies, waarvan de precieze omvang tot nader order duister blijft.(Belga/VRT/BO)

"Ik ben altijd bij de strenge mensen geweest die het groei- en stabiliteitspact verdedigd hebben. Maar nu zijn we vijf jaar later. Het ergste van de crisis is achter de rug, er zijn andere rentevoeten, andere omstandigheden. We moeten kijken hoe we op de meest wijze manier met die regels kunnen omgaan, zeker ook wat betreft de consequenties voor investeringen." Dat zegt Europees Commissaris voor Sociale Zaken Marianne Thyssen vrijdag nadat bekendgemaakt werd dat Caterpillar de site in het Waalse Gosselies wil sluiten. Het Europese groei- en stabiliteitspact verplicht de lidstaten om hun begrotingstekort te beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product, en de staatsschuld tot 60 procent. Thyssen, die benadrukt dat ze uit eigen naam spreekt, pleit er niet voor om 'de deur open te zetten' en de lidstaten vrije baan te verlenen om de openbare financiën te laten ontsporen. Ze wijst erop dat de schuldgraad een groot probleem blijft en de vergrijzing de lidstaten veel geld gaat kosten.Maar in een toelichting aan Radio1 geeft ze toe dat bepaalde investeringen mogelijk botsen op de strikte begrotingsregels die Europa oplegt. De sluiting van Caterpillar in Gosselies noemt ze 'een zware klap voor de regio'. Die sluiting leidt tot massaal - direct en indirect - banenverlies, waarvan de precieze omvang tot nader order duister blijft.(Belga/VRT/BO)