Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Zo verdienen mannelijke zelfstandigen gemiddeld de helft meer dan hun vrouwelijke collega's: 31.549 euro versus 20.410 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen.

Het verschil heeft veel te maken met de sectoren waar mannen en vrouwen voor kiezen. "Die segregatie tussen mannen- en vrouwenwerk wordt ons al met de paplepel meegegeven", zegt Barbara Ortiz, expert voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Maar ook binnen sectoren bestaan verschillen. In de kleinhandel bijvoorbeeld verdient een man 11.000 euro meer dan een vrouw.

"Enerzijds werken er genderstereotiepen door, waardoor vrouwen zich harder moeten bewijzen. Ook klanten kunnen onbewust stereotiep denken. Anderzijds hebben vrouwen vaak nog meer zorgtaken binnen het gezin, waardoor de combinatie met een zaak moeilijker is en ze er dus financieel minder kunnen uithalen."

(Belga/RR)

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.Zo verdienen mannelijke zelfstandigen gemiddeld de helft meer dan hun vrouwelijke collega's: 31.549 euro versus 20.410 euro. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen. Het verschil heeft veel te maken met de sectoren waar mannen en vrouwen voor kiezen. "Die segregatie tussen mannen- en vrouwenwerk wordt ons al met de paplepel meegegeven", zegt Barbara Ortiz, expert voor het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Maar ook binnen sectoren bestaan verschillen. In de kleinhandel bijvoorbeeld verdient een man 11.000 euro meer dan een vrouw. "Enerzijds werken er genderstereotiepen door, waardoor vrouwen zich harder moeten bewijzen. Ook klanten kunnen onbewust stereotiep denken. Anderzijds hebben vrouwen vaak nog meer zorgtaken binnen het gezin, waardoor de combinatie met een zaak moeilijker is en ze er dus financieel minder kunnen uithalen."(Belga/RR)